Включват червей в училищна екоинициатива
Включват червей в училищна екоинициатива / Радка Минчева, архив

За трета поредна година ОУ“Васил Левски“-Разград се включва в европейската инициатива „Европейска седмица за намаляване на отпадъците „ECHO 2014“. Още с първото си участие младите разградски еколози спечелиха приз за подгласници в своята възрастова група. Сред атракциите на тазгодишния проект е калифорнийският червей Кали.

Кали е новият любимец на децата от екоклуб „Шрек Джуниър“. В понеделник на обяд те ще го представят пред връстниците си и ще обяснят как той би бил полезен при намаляване на отпадъците. Преди това официален старт на проекта „Редуцирай! Реновирай! Рециклирай!“ ще бъде даден в 11,00 ч. в училищното фоайе с изработване на почистващи препарати от цитрусови плодове. Уъркшопът се организира от екотклуб „Шрек“. Половин час по-късно ще бъде обявена и кампанията „Капачки в действие“. В нея освен ученици от ОУ“Васил Левски“ ще участват и възпитаници на другото учебно заведение в същата сграда – ПМГ“Акад. Н.Обрешков“. в специални контейнери те ще събират пластмасови капачки от бутилки. Тази инициатива е на фондация „Идеи в действие“, събраните капачки ще се предадат в пунктове за отпадъци, а получените от това средства ще бъдат предоставени в помощ на деца, които имат нужда от материална подкрепа.

Около обяд малките еколози от клуб „Шрек Джуниър“ ще продължат проучването, което провеждаха миналата година за количеството хранителни отпадъци в училищната столова, те ще съпоставят резултатите от двата периода.

Във вторник в 12,30 ч. към екоинициативата се включва и Детска театрална студия „Роли-дроли“. Драматизацията им „Приказка за Земята“ ще бъде представена в театралната зала на училището. Половин час по-късно членовете на клуб „Шрек“ ще правят демонстрации на физични и химични експерименти, засягащи въздействието на въглеродния диоксид върху околната среда.

В сряда е общата инициатива на децата от екоклуб „Шрек“ и ученици от СИП „Изобразително изкуство“. Те ще изработват заедно изделия от рециклирани материали, уъркшопът е наречен „Екоарт студио“.

В четвъртък наобяд малките еколози от 3-ти и 4-ти класове ще демонстрират пред своите съученици как могат да се използват остатъците от храна, по-късно в училищната столова ще бъдат представени резултатите от проучването в училищната столова.

В последния ден от проекта – 28 ноември – ще бъде представен сравнителния анализ на резултатите от проучванията в училищната столова през 2013 г. и 2014 г. В 12,00 ч. се откриват изложби на „Екоарт“ и“ изложба на изделия от хранителни отпадъци.

От ОУ“Васил Левски“ уточняват, че Европейската седмица за намаляване на отпадъците – ЕСНО 2014 е инициатива, стартирала през 2009 година има за цел да насърчи устойчиви дейности, които предотвратяват образуването на отпадъци в цяла Европа, които повишават  информираността относно стратегията и политиките за предварително предотвратяване и намаляване на отпадъците в ЕС и неговите държави членки, превръщането на концепцията за намаляване на отпадъците в реалност.