Идеите за пенсионна реформа оголиха редиците в армията
Идеите за пенсионна реформа оголиха редиците в армията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната (МО) обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души, пише „Сега". Това става ясно от списъците, качени на електронната му страница. Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Стотици са свободните места за офицери, тъй като при тях преждевременните рапорти за напускане създадоха най-голям проблем. Търсят се 371 офицерски кандидати, майори, подполковници и полковници. Най-притеснителна се очертава липсата на военни лекари - 55. Има нужда от началници на отделения във Военномедицинската академия, както и от лекари в различни медицински пунктове по поделенията. Бойната авиация също го е закъсала откъм липсата на команден състав - там не достигат 143 души. Търси се дори командир на изтребително авиационно звено. Свободните позиции са в авиобазите "Граф Игнатиево", "Безмер" и "Крумово".

Независимо от високата безработица засега шансовете да се попълнят всички вакантни позиции изглеждат минимални заради специфичните изисквания за военната служба. Това важи особено за офицерите, където се изисква военно училище и много често - военна академия.

Това е втората вълна от масови напускания през последните години. Предишният сериозен отлив беше по времето при първия мандат на ГЕРБ, когато беше въведена пенсионна възраст за армията. Дотогава военните се пенсионираха само с изискване за 27 години стаж, от които 18 армейски. По времето на правителството на Пламен Орешарски възрастта беше отменена. Последният служебен кабинет отново заяви намерение за въвеждане на минимална пенсионна възраст с мотива, че военните се пенсионират средно под 50 години, след което продължават да работят, и това е прахосничество на средства в осигурителната система. Възрастта за пенсиониране трябва да бъде регламентирана чрез промени в Кодекса за социално осигуряване, като за това има изрична препоръка от Европейската комисия.

От няколко месеца генерали алармират за създалото се напрежение в армията. В интервю пред "Сега" командващият бойната авиация ген. Румен Радев заяви, че "за последните 3 месеца има рязък скок на напусналите, който се увеличава прогресивно". "Това са хората с опит. Особено тревожно е положението в изтребителната авиация, където само трима летци нямат право на пенсия. Можем да си представим какво ще стане, ако летците с право на пенсия си тръгнат. България ще загуби не само въздушен суверенитет, но и национално достойнство", посочи ген. Радев.

Седмица по-късно същото каза и командващият сухопътните войски ген. Андрей Боцев. "Само за тази година, и то от август досега, рапорти за напускане са подали 150 души. От тях само 47 военни са с право на пенсия. Другите си тръгват, без да са си осигурили парите за старост. Въобще хората са разтревожени, обидени, объркани. Подписали са договори да служат на държавата вярно и всеотдайно при едни условия, а сега тя иска да смени правилата на играта", заяви генералът.

Въпросът с недостига на военни беше повдигнат в петък и на срещата на министъра на отбраната Николай Ненчев с военни от гарнизона в Ямбол. Темата е била дискутирана и на заседание на Съвета по отбрана. По неофициална информация предстои среща на Ненчев със социалния министър Ивайло Калфин, за да обсъдят въпроса. Пред военните в Ямбол Ненчев обеща, че ще проведе разговори с всички парламентарни групи. "Ще направя всичко възможно, за да убедим Народното събрание да приеме възможно най-добрите текстове за военнослужещите в Българската армия", заяви той.