Какъв е „номерът на китайката?
Какъв е „номерът на китайката? / Thinkstock/Getty Images

Какво означава изразът „номерът на китайката"? Има нецензурни вицове по въпроса, но къде е истината?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Интернет мълчи за този номер. Има наистина нецензурни вицове, които очевидно няма как да са в основата на такъв устойчив израз, макар че там има нещо много любопитно, на което ще се спрем малко по-късно. Може, при по-подробно търсене, да срещнете разяснение за някакъв роден колоездач, много добър в гонките, който имал прозвището "китайката". И начинът му да побеждава съперниците бил известен като номерът на китайката, което е малко прекалено по линия на отдаването на дължимото на колоездачния спорт в градската култура, отколкото той е способен да постигне. Всъщност номерът на китайката изобщо не е толкова труден за разкриване, колкото ви изглежда. Номерът на китайката е в конторсията. Знаете ли какво е конторсия?

След Първата световна война, някъде в началото на 20-те години, когато се формира доста от уличния градски жаргон, е и златното време на цирковите и вариететните спектакли. Някои от тях са доста известни, други са чисто панаирджийски зрелища. Но те в повечето случаи залагат на едни и същи трикове. Има танцьорки, задължително красавици, има силен мъж, който вдига тежести или се бори с някого от публиката, скечове, може да има илюзионист, в някои случаи дресура, разни аномалии за забавление - например жена с брада. И, разбира се, конторсия. Конторсията е демонстрация на гъвкавост. Жената - каучук е прекрасен пример за това. Мъже, като че ли по-рядко го практикуват, което не значи, че няма. Конторсионистът или по-точно конторсионистката прави шпагати, чупки, влиза в сандък и други подобни номера. Едно наистина старо сценично изкуство. Покрай конторсията съществуват и някои митове, нарочно подклаждани. Едни от тях например е, че така се раждат тези хора. Друг е, че могат да се огъват във всяка пожелана посока, че имат специална кожа и така нататък.

Но най-големият мит е, че азиатците са по-гъвкави от европейците. Така, за да привлечеш публика на конторсията, която предлагаш като забавление, задължително трябва да имаш жена азиатка. Нищо, че може да си е чиста нашенка. Така се появяват китайките в забавните програми. Силно гримирани, те се изкълчват в какви ли не форми пред смаяните наблюдатели. Доколко това са истински китайки няма да обсъждаме, но това е номерът на китайката. Но само на сцената. Все още изразът не е влязъл в жаргона. Представете си сега как реагира мъжката градска публика на жена, при това екзотична, която се е огънала пред тях в специално трико. Закачливо е. Има и още един мит. Гъвкавостта на така наречените китайки е заради употребата на специални източни еликсири, които освен за гъвкави стави, помагат и за силно изразена сексуалност, афродизиаци са.

Ето как жената - каучук, конторсионистката, наричана често пъти и китайка, не е само безсрамно гъвкава, но и еротично предизвикателна. Все пак годините са съвсем различни от сегашните. 20-те и 30-те години да се огъваш пред публика? Как ви изглежда? Така номерът на китайката е едновременно термин за невиждани чупки, невероятни телесни маневри, но и нещо повече - тайнствена еротична аура. Не знам точно какво очаквате да се крие зад този израз, но истината е това.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук