Свищовски поет възпя Борисов в стихове
Свищовски поет възпя Борисов в стихове / снимка: БГНЕС, архив
Свищовски поет възпя Борисов в стихове
76523
Свищовски поет възпя Борисов в стихове
  • Свищовски поет възпя Борисов в стихове

Министър-председателят Бойко Борисов е описан като войвода в поема на свищовския капитан поет Константин Динков, по прякор Льони. Стихотворението започва с кратко биографично описание на детските години на Борисов, а в следващите куплети авторът разказва за люта битка между четата на Борисов, заедно с Цецка Цачева, Менда Стоянова, Цветан Цветанов и президента Росен Плевнелиев. Герберската чета, водена от премиера, се сражава с „тирани - народни душмани". На финала оцелява само Борисов, а „момите" Цецка и Менда, и всички останали четници загиват в Балкана.

„В селото Банкя роди се,
близо до София, града голяма.
Таткото име му даде
Бойко - юнак да стане".

Така започва стихотворението, посветено на премиера Бойко Борисов. Пред Дарик поетът капитан не успя да си спомни останалите стихове за Борисов. „Стана изведнъж. Занимавам се от пет години с поезия, писателство, проза и така ми дойде импулсивно", разказа историята на стиховете Динков.

На въпрос кой е любимият му образ от съвременния политически елит, който може да го провокира най-много в творчеството му, той посочи, че „всички са под един знаменател". „Никой не харесвам, откровено ви казвам, защото вижте какво, аз съм член на партията на комунистите от 1954 година", каза той. Динков призна, че харесва премиера Борисов като „силна личност, но като политическа личност - не".

На финала Льони реши да сподели последната си, недовършена поема на любовна тематика - чуйте я в звуковия файл