Защо кафето е магически разхлабител?
Защо кафето е магически разхлабител? / Thinkstock/Getty Images

Защо кафето е магически разхлабител? Когато пием кафе, след това ни се ходи до тоалетната по голяма нужда. Каква е връзката между двете?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Нищо неприлично няма във въпроса. Това е ежедневие и няма какво да се правим на ощипани моми. Кафето отдавна е известно с това негово свойство и съществува достатъчен брой научни изследвания върху него. Кафето е магическа течност и консумирано в малки количества има много любопитни и ползотворни отражения върху човешкия организъм. То редуцира стреса, подобрява метаболизма, действа концентриращо, дори казват помага срещу деменцията. Що се отнася до перисталтиката, ефектът е достатъчно добре изследван. Дължи са на кофеина, който стимулира мускулните контракции на червата, а вие го усещате като позив за освобождаване. Това е тайната. Ако искате да прочетете задълбочено изследване, препоръчваме ви това на докторите Браун, Кан и Рийд от 1999 година. Проведен е експеримент с физически здрави индивиди между 17 и 27 години, 58 мъже и 34 жени. Сравнен е ефектът на нормално кафе с безкофеиново, също така поемането на топла и студена вода, вместо кафе, както и храна.

Изследването показало обаче някои допълнителни любопитни данни, които ще ви изненадат. Да, стимулация за изхождане се наблюдава в рамките на 20 минути, но само при 29% от участниците. Това означава, че 2/3 от хората изобщо не разбират за какво говорим, защото този ефект на кафето не им действа. Още по-особеното е, че в тази 1/3, която усеща ефекта, той не е еднакво разпределен полово - 58% от мъжете и едва 19% от жените, което на практика значи, че жените почти не усещат кафето, както мъжете, специално в това отношение. Още по-интересно става, че при половината от тези 29% ефектът се наблюдава само и единствено сутрин. В друга част от денонощието кафето сякаш е загубило това свойство или пък червата ни не реагират по същия начин. Което значи, че кафето, като чревен освободител, има твърде малка роля сред хората и само онези, които са го изпитвали, вярват в универсалния му характер. Когато добавим към това и факта, че в експеримента участват само млади и здрави индивиди, без проблеми в стомашно чревния тракт, излиза, че за огромен процент от целокупното човечество пиенето на кафе и ходенето до тоалетна нямат никаква връзка.

Изследването навлиза и в дълбини на проблема, за които сега не ми се иска да говорим, но ще споменем единствено, че при голям брой от жените не само кофеинът в кафето играе функция на сутрешно очистително. Има и други съставки, които в комбинация с по-особената физиология на жените, спрямо мъжете, действа. Накрая да обобщим тази почти академична Питанка. Пиенето на кафе и ходенето по голяма нужда са свързани заради влиянието на кофеина върху мускулните контракции на червата при едва 15% от здравите млади мъже. При всички останали процентът е още по-малък. А добрата новина е, че вие сте част от това щастливо малцинство. Приятно пиене на кафето ви.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук