Какво доведе до оставката на шефа на Пентагона Чък Хейгъл?
Какво доведе до оставката на шефа на Пентагона Чък Хейгъл? / Guliver/Getty Images

От момента, когато бе назначен миналата година, министърът на отбраната Чък Хейгъл имаше сериозни търкания в отношенията си с много сплотения екип по националната сигурност на Белия дом. Със засилването на въздушните удари в Ирак и Сирия се задълбочаваха и неговите проблеми.

Високопоставени американски служители, познаващи добре отношенията на Хейгъл с администрацията на Обама, говореха за все по-сложните отношения между Пентагона при Хейгъл и Белия дом - макар и не между самия него и президента. Белият дом представя внезапното оттегляне на Хейгъл като общо решение на Хейгъл и Обама, но служители казват, че е имало поредица от все по-неприятни проблеми, включително най-пресният - настояването на Хейгъл за по-ясна стратегия за борба срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, за което става дума в изтекъл документ.

Според запознати военният министър фактически е уволнен. Отстраняването на Хейгъл позволява на Обама да влее нова кръв, изправен пред многобройни предизвикателства във външната политика през последните две години от мандата си, включително и възможността Америка за първи път да има жена за министър на отбраната. Мишел Флорной, бивша заместник-военен министър, е фаворит за овакантения пост на Хейгъл.

Служители, пожелали анонимност, казаха, че Хейгъл е бил много разочарован от факта, че не е бил в състояние да влияе върху сериозни въпроси на американската стратегия по сигурността, включително борбата срещу "Ислямска държава". "Според мен той е бил много недоволен от - както го наричаха и Гейтс, и Панета - микро мениджмънта на Белия дом, от това, че малка група хора вземат всички решения", каза пред Ройтерс сенаторът от Аризона Джон Маккейн, имайки преди двамата предишни министри на отбраната. "Мисля също, че според него ние нямаме стратегия за борба срещу "Ислямска държава", добави Маккейн, комуто предстои да оглави сенатската комисия по въоръжените сили.

Друг служител даде пример как администрацията е държала Хейгъл на "къса каишка": Преди година военният министър произнесъл голямо слово пред Центъра за стратегически и международни проучвания - водещ мозъчен тръст във Вашингтон. Не му разрешили обаче, очевидно по нареждане от Белия дом, да отговаря на въпроси от публиката.

Какво доведе до оставката на шефа на Пентагона Чък Хейгъл
netinfo
Обама и Хейгъл са започнали още през октомври да обсъждат бъдещето на 68-годишния военен министър, и то по инициатива на Хейгъл, твърди висш служител от администрацията. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест, хвалейки Хейгъл, каза, че задачите, които са му били поставени - постепенно да приключи войната в Афганистан и да ръководи Пентагона при намаляващ бюджет - са се променили с появата на опасността от "Ислямска държава".

Още преди голямата загуба на Демократическата партия в междинните избори на 4 ноември Обама бе поставен под натиск да "преформатира" екипа си по националната сигурност, заради растящите критики към реакциите на Белия дом на "Ислямска държава", на руските ходове в Украйна и други кризи. Според висш служител от администрацията Хейгъл се е справил добре с приключването на мисията на американските сили в Афганистан и с големите съкращения на разходите на Пентагона, които според служители застрашават военната готовност на САЩ във време на растящи глобални предизвикателства.

Но след като кризата, породена от действията на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, стана по-важен приоритет, висши длъжностни лица в Белия дом разбраха, че той не е експерт в тази сфера, каза същият служител. Смятан за несведущ по проблемите на Близкия изток и избран да се справя с други задачи, Хейгъл започна да бъде смятан за слабо звено.

Какво доведе до оставката на шефа на Пентагона Чък Хейгъл
netinfo
Решението за смяната му дойде и след като миналия месец изтече съдържанието на частен, критичен меморандум, който военният министър е изпратил на съветничката на президента Обама по националната сигурност Сюзън Райс, в който поставя под въпрос стратегията на администрацията в Сирия. В документа той твърди, че САЩ трябва да изяснят намеренията си спрямо сирийския президент Башар Асад. Преди повече от три години Обама бе призовал Асад да се оттегли от властта, но това лято измести фокуса върху атаки срещу джихадистите от "Ислямска държава", които се сражават и срещу правителството на Асад.

Според служител от Конгреса, пожелал анонимност, Хейгъл е поставил под въпрос и политиката на Обама да се разчита само на въздушни удари в битката срещу "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Обама изключва използването на бойни американски части. Според висш иракски служител, който познава Хейгъл от години, "той не е предпазлив. Той искаше да се направи повече в битката срещу "Ислямска държава" в Ирак и чувствам, че с Обама са имали разногласия по този въпрос".

Източник: БТА