Група  за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново
Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново / снимка: личен архив
Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново
76545
Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново
  • Група за активен начин на живот събра над 1000 ентусиасти във В. Търново

Дарителска акция стартира групата за бягане и активности, която бе създадена преди осем месеца във Велико Търново. В три заведения в старата столица са  разположени арт кутии за дарения. Събраните средства ще бъдат използвани за ремонт на зала за групови активности, закупуване на материална база и обезпечаването на текущите сметки. Помещението е предоставено безвъзмездно от търновски бизнесмен, а в заниманията, които са безплатни, може да се включи всеки.

В основата на инициативата „Групово бягане и упражнения- Велико Търново” стои д-р Калин Василев. 31- годишният мъж е завършил генно инженерство в престижни университети в САЩ и Великобритания, но корените му го връщат в старата столица.
„Толкова години в чужбина носих в сърцето си усещането за семейството, за Велико Търново и България. Исках да допринеса нещо за родината и усетих, че е дошъл момента да вложа енергията в родния си град”, сподели Калин.

От шест години младият учен се е отдал на вътрешното си призвание. Развива знания за здравословни храни и активния начин на живот. Участва в маратони, практикува и йога. Това за него не е здравословен, а нормален начин на живот.

„Ситуацията в България е трагична. Водещи сме във всички черногледи статистики в Европа. Така създадох групата във фейсбук „Групово бягане и упражнения- Велико Търново”. В началото се включиха мои приятели .Организирахме инициативи и малко се обезкуражавахме, когато не идваше никой, но днес се включват много хора, а групата достигна над 1000 души”,  с ентусиазъм обясни д-р Калин Василев. Групата тренира заедно и напълно безплатно. Всеки от членовете е готов да сподели знанията си с околните.

Калин признава, че в самото начало минувачите са гледали странно спортуващите младежи. „В България има социална стигма за хората, които се движат в парковете. Днес обаче не те гледат като „онзи лудия, който тича с прилепнало клинче”, защото сме група”, посочи той.

Ученият със задоволство отбеляза, че в групата се включват все повече представители на възрастовата категория 35+. „Много хора мислят, че движението до работа или от магазина с пълните чанти е активност. Да, горят се калории, но не е активност, която дава спокойствие. Необходимо е движението да е целенасочено”, каза още Калин.
Според него в основата на здравето са три фактора, които са свързани- храна, движение  и съзнание.

Чуйте разговора с д-р Калин Василев в звуковия файл.