Референдум в Езиковата в Кърджали избра парламентарното пред президентското управление
Референдум в Езиковата в Кърджали избра парламентарното пред президентското управление / netinfo

Първият референдум в най-новата история на   Република  ГПЧЕ „Христо Ботев”, проведен   на 22  ноември  2014 година по темата за  юридическия статут на суверенната област, приключи  с 245 гласували. Участвалите в референдума бяха 32,46 %   от „гражданите”  с избирателни права. От всички гласували,   192  души отговориха с "Да",  56 отговориха  с "Не". Само 4 бяха недействителните бюлетини.

Проведеният  училищен референдум в ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали  е първият в България и е част от  уникаления проект по Гражданско образование „Ние, Републиката”, финансиран в рамките на Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия  механизъм на европейското икономическо пространство 2009-2014г.

За референдума бяха регистрирани 3 инициативни комитета. Първата група отговаряше за техническата организация - подготовка на тъмната стая за гласуване, урна, помещение. Втората комисия имаше задача да разпечата в пълна  секретност бюлетините и да подготви избирателните списъци, третата и най - голяма група  следеше за  сигурността, преброяването и нормалното протичане на изборен ден.

Председателят на избирателната комисия, Боян Каменов, ученик от 11 Н2, сподели пред медиите, че  референдумът е преминал под  знака на добрата  организация, без инциденти, без регистрирани случаи на купуване и продаване на гласове. Той коментира, че относително  ниска е била избирателната активност в изнесената секция в Момчилград 12,5%  и много висока в   Джебел -   61,53 %.

Проучване преди  „допитването до народа” сочеше, че на територията на ГПЧЕ „Христо Ботев”  е трудно да се избере една личност за президент, поради наличието на  много силни кандидатури, явни лидери и редица изявени ученици. „Гражданите” на новата парламентарна република гласуваха по съвест и избраха своето управление.