Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания всяка година
Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания всяка година / Dariknews.bg, архив
Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания всяка година
76552
Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания всяка година
  • Близо 3500 деца се раждат с генетични заболявания всяка година

Около 3500 са децата, които ежегодно се раждат с генетични заболявания. Това каза в интервю за Дарик националният здравен консултант по генетика и консултант към Националната генетична лаборатория проф. Иво Кременски.

Едва 1% от генетично болните деца могат да се повлияят от скъпоструващото лечение, а за останалите спасението е профилактиката и превенцията, обясни професор Кременски.

Според здравния консултант големият проблем за броя заболели деца е липсата на Национална програма за профилактика и лечение на редките и на генетичните болести, която е трябвало да стартира още през 2013-а година.

България е единствената страна в ЕС, която няма такава програма, категоричен бе професорът. Освен това и в тази сфера има недостиг на кадри, като проф. Кременски отбеляза, че в България има едва 15 специалисти, 8 от които реално практикуват.

Липсата на информираност за възможните последствия пък е причината за високия процент на деца, родени с генетични отклонения, смята 33-годишната Анна Николова, майка на 3 деца, едно от които, момче на 6-години, се ражда с рядко генетично заболяване.

В повечето случаи акушер-гинеколозите информират за вероятността от генетично заболяване единствено рисковите групи - момичета под 17 години и жените над 35, а трябва да се даде шанс за информираност и на младите родители, категорична бе Анна Николова.

„Ако знаех, че детето ми е с такива увреждания, аз щях да направя рисков аборт. Да гледаш детето ти как живее и се влошава с всеки изминал ден, без да има шанс да се подобри, това е много тежко", каза пред Дарик младата майка.