Здравната каса иска с 325 млн. лева повече за догодина
Здравната каса иска с 325 млн. лева повече за догодина / снимка: БГНЕС, архив
Здравната каса иска с 325 млн. лева повече за догодина
76553
Здравната каса иска с 325 млн. лева повече за догодина
  • Здравната каса иска с 325 млн. лева повече за догодина

400 млн. лв. повече от предвидените за тази година средства ще са необходими на Здравната каса за 2015-а. Тъй като се очаква в сметките на здравноосигурителната институция да постъпят до 80 млн. лв., събрани в повече от здравните ни вноски, от касата ще поискат с 325 млн. лв. повече за догодина. Това решиха представителите на надзорния съвет на институцията след като проведоха заседание този следобед.

Общият размер на средствата за следващата година, които предлага директорът на касата д-р Румяна Тодорова, е 3,155 млрд. лв. Сумата обаче не бе гласувана днес от надзорния съвет, тъй като здравният министър д-р Петър Москов все още не е изпратил своето становище по въпроса дали одобрява така предложения бюджет.

Всичко, което Здравната каса финансира тази година, остава и за следващата, посочи Кирил Ананиев, председател на надзорния съвет. Проблемът е, че с така предложената сума за следващата година институцията няма възможност да заплаща допълнителни клинични пътеки, заради което от надзорния съвет ще настояват пакетът от дейности, които касата покрива, да не бъде променян.

„Бюджета, който предлага управителят, е в размер на 3,155 млрд. лева. Тази сума е определена на базата на проблемите, които имахме през настоящата година, и двете актуализации, които бяха направени през лятото, в размер на 225 млн. лева. И, разбира се, тази актуализация, която в момента върви на второ четене вече от 100 млн. лева”, обясни той.

Ако в пакета от дейности, които касата покрива, се добавят нови клинични пътеки, както искат лекари и пациенти, то на институцията ще й трябват не 325 млн., а 500 млн. лв. повече, посочи Ананиев, и добави, че това е абсурдно.

„Няма как след тези увеличения през тази година, няма държава, която си позволява в рамките на една или две години да нараства бюджета с 400-500 млн. лева годишно. Това е абсурдно”, коментира Ананиев.

Очаква се утре здравният министър да изпрати до Здравната каса своето становище относно така предложения бюджет, след което надзорният съвет да се събере за ново заседание. Припомням, че преди седмица Петър Москов увери, че парите на касата за 2015 г. няма да бъдат под размера на средствата за тази година в актуализирания си вид.