Влизат в сила новите правила срещу корупцията на пътя
Влизат в сила новите правила срещу корупцията на пътя / снимка: БГНЕС, архив

От днес влизат в сила новите правила на МВР срещу корупцията на пътя.

Проверки за пътна безопасност ще бъдат извършвани само от катаджии, полицейските коли ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони, а до месец 2500 автомобила на МВР ще се движат с GPS-и.

Това са част от мерките за борба с корупцията на пътя, които вътрешното министерство предприе след последния нашумял случай на пътен полицай, заснет да взима подкуп.

Според ръководството на МВР новите мерки имат за цел да ограничат до минимум прекия контакт между полицаите и гражданите.

От днес служителите на „Охранителна полиция" няма да имат право да извършват пътни проверки, а това ще е единствено в правомощията на квалифицирани екипи на КАТ и то не на случаен принцип, а само в рамките на широкообхватни акции или т.нар. проверки по холандския метод.

В „Здравей, България" по Нова телевизия зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов подчерта, че по никакъв начин няма да бъдат намалени възможностите за пътен контрол. „Организационните мерки на МВР са насочени за осигуряване сигурността на самите служители. Идеята е всички действия, които ще се предприемат по линията на пътния контрол, да стават чрез видео заснемане", обясни Ципов.

"Пътните полицаи ще са в екип от поне четирима души. Първоначално проверката ще бъде заснемана от служители на МВР. В най-близко бъдеще ще бъдат оборудвани всички 450 автомобила на "Пътна полиция". Надявам се това да стане поетапно в следващите няколко месеца", заяви още зам.-вътрешният министър.

По думите му идеята на мерките е да се противодейства на корупционните практики и да бъдат защитени правата на българските граждани. Именно заснемането ще покаже дали полицаят изпълнява съвестно своите задължения.