Замразяват минималната заплата и детските надбавки догодина
Замразяват минималната заплата и детските надбавки догодина / снимка: БГНЕС
Замразяват минималната заплата и детските надбавки догодина
76563
Замразяват минималната заплата и детските надбавки догодина
  • Замразяват минималната заплата и детските надбавки догодина

Правителството замразява всички семейни помощи и обезщетения, както и минималната работна заплата през следващата година, но за сметка на това отпушва вдигането на стажа и възрастта за пенсия при хората от трета категория на труд - това става ясно от проекта на бюджета за 2015-та година, публикуван на сайта на финансовото министерство.

Няма да има увеличение на размера на здравните и пенсионните вноски, единствено максималният осигурителен доход ще нарасне на 2600 лева. От средата на годината се предвижда осъвременяване на пенсиите с 1.9 процента, като минималната пенсия ще нарасне с 3 лева, а максималната - със 70 лева.

По отношение на данъчната политика кабинетът "Борисов" планира запазване на плоския данък за физическите лица и на акцизната ставка за природния газ, използван като моторно гориво. В проекта е заложено орязване на разходите за администрация с 10 процента.

Една от мерките за намаляване на разходите през 2015-та година е вдигането на възрастта и стажа за пенсия с 4 месеца, което ще продължи по същия начин през 2016-та и 2017-та година, става ясно от средносрочната бюджетна прогноза.

Условията за първа и втора категория на труд обаче се запазват и през следващата година, както и липсващото изискване за възраст при пенсиониране на военнослужещите.

Синдикатите свикват стачните си комитети, за да решат, дали ще има протести и стачки срещу променените условия за излизане в пенсия, след като предупредиха правителството в началото на седмицата.

Минималната работна заплата остава 340 лева до началото на 2016-та година. Замразено за още три години остава и обезщетението за отглеждане на малко дете, а периодът за изчисляване на майчинството се вдига с шест месеца.

Въведеният от кабинета "Орешарски" диференциран размер на детските добавки се запазва, като за второ дете родителите ще получават 50 лева. Запазва се и правилото първите три дни от болничните да се плащат от работодателя.

Правителството предвижда да ограничи максимално разходите на здравната каса към лечебните заведения, както и да ореже с 10 процента парите за заплати на администрацията, което според Димитър Манолов от КТ Подкрепа означава съкращения.

"Моят въпрос е защо с 10 процента. Защо не примерно с 8.4 или 15.3 на сто? Вместо да извадят цялата тази администрация, защото те трябва да ги знаят до човек и да преценят. Има например излишни администрации, които спокойно могат да изчезнат на сто процента. От друга страна пък има администрации, където това 10 процента би било пагубно, защото те и досега са недокомплектовани", каза Манолов.

За да спести около 100 милиона лева през следващата година, правителството отменя публичната инвестиционна програма, въведена от предишните управляващи.

Нов държавен дълг от 8,1 милиарда лева планира да поеме правителството през 2015-та година. Над една трета от сумата ще бъде за финансиране на планирания за годината дефицит в размер на 3 процента. Така максималният размер на държавния дълг към края на годината ще достигне 24,5 милиарда лева. В средносрочен период е планирано ежегодно намаление на дефицита с 0,5 на сто, което се оценява като добър сигнал за намеренията на правителството да смекчи негативния ефект от увеличаването му през 2014 г. Заложеният за 2015-та година икономически растеж е 0.8 процента.