Близо година не могат да се разберат коя институция да поддържа Регистъра на деца с диабет
Близо година не могат да се разберат коя институция да поддържа Регистъра на деца с диабет / netinfo
Близо година не могат да се разберат коя институция да поддържа Регистъра на деца с диабет
76573
Близо година не могат да се разберат коя институция да поддържа Регистъра на деца с диабет
  • Близо година не могат да се разберат коя институция да поддържа Регистъра на деца с диабет

2010 са децата до 18 години включени в Националния регистър на децата болни от диабет, изготвен в края на миналата година. „Регистърът вече е готов, но за съжаление, той все още не е стартирал защото не могат да се разберат коя институция да го ръководи”, каза в Кърджали председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова. Тя е една от участничките в изготвянето на регистъра под ръководството на доц. Димитър Чаръкчиев.

Елисавета Котова смята, че много скоро Националния регистър на децата болни от диабет ще заработи, а увереност за това й дала дискусия в парламента с участие на лекари спациалисти, депутати, представители на фармацевтичната промишленост. По думите на Котова всички те си поставили две конкретни задачи за 2015 година: да заработи вече изготвения регистър на деца болни от диабет и да се изготви национална здравна диабетна програма, която на този етап липсва.

Председателят на Националната асоциация на деца с диабет Елисавета котева е в Кърджали във връзка с провеждащия се в СОУ”Отец Паисий” двудневен скрининг за диабет на децата от школото. 320 родители са подали декларации, че желаят децата им да бъдат изследвани за коварната болест. До днес на обяд през лекарския кабинет бяха преминали вече около 260 деца, като само при две се отчело повишено съдържание на кръвната захар, но в рамките на нормите, съобщиха от училището.

По думите на Котова 10 процента от диабета в детска възраст се откриват именно при подобни изследвания. До този момент тя и екипът й от асоциацията са направили изследвания в 15 училища в страната.