Киряк Цонев: Ромите са възможна суровина за бъдещи бойци на ИД
Киряк Цонев: Ромите са възможна суровина за бъдещи бойци на ИД / снимка: БГНЕС
Киряк Цонев: Ромите са възможна суровина за бъдещи бойци на ИД
76580
Киряк Цонев: Ромите са възможна суровина за бъдещи бойци на ИД
  • Киряк Цонев: Ромите са възможна суровина за бъдещи бойци на ИД

Действията на ДАНС и прокуратурата показват, че в България радикалният ислям има спящи клетки, които в даден момент може да се събудят. Това коментира в предаването "Междуредие" арабистът Киряк Цонев. По думите му акцията от вчера в няколко градове на страната засяга и нашата съдебната система - доколко тя е в състояние да осъди такива престъпления.

Седем души са обвинени за участие в престъпна група срещу републиката, оглавявана от имама на Пазарджик Ахмед Муса, за проповядване на радикален ислям, съобщи прокуратурата, ден след масираната спецакция в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Асеновград и Хасково, при която бяха задържани 26 души.

„Тези действия показват, че радикалният ислям, отделни негови корени в България съществуват, те са спящи клетки, които в определени моменти може и да се събудят", коментира по повод акцията Киряк Цонев.

По думите на арабиста за съжаление и сега, както и при подобни акции в годините назад, сега има показност на акцията. „Там са арестувани доста книги, а доколкото разбирам тази наша структура /бел. ред. ДАНС/ не притежава достатъчно арабисти, които да кажат дали това е ислямистко или не", коментира още Цонев.

„Споменахте името на Ахмед Муса - сега се намират някои адвокати, защитници на права на човека, които искат да докажат, че той е психически болен и затова не може да лежи в затвора", коментира арабистът. Той допълни, че сред задържаните при акцията са и други хора, съдени в процеса в Пазарджик. Те обаче бяха оправдани от беззъбия български съд, отбеляза Киряк Цонев.

Според него въпросът засяга и нашата съдебна система, доколко тя е в състояние да осъди такива престъпления в България. „Защото мен ми се струва, че българските съдии се боят да издават по-строги присъди на тези хора, които са реални нарушители на човешките права на българското население", коментира още той.

Сега виждате, че от западни държави изпращат т.нар. доброволци, които за добра заплата живеят и дори воюват в рамките на „Ислямска държава", така че ние можем да възприемем, че ромите са възможна засега суровина за бъдещите бойци на тази държава, стига да има кой да им плати, коментира още Киряк Цонев.