България получава за бедствията 10,4 млн. евро, след като поиска 300 млн. евро
България получава за бедствията 10,4 млн. евро, след като поиска 300 млн. евро / Дарик Варна

България ще получи 10,4 млн. евро от европейския фонд „Солидарност“ за пострадалите от бедствия общини, въпреки че страната ни настояваше за 300 млн. евро. При разпределянето на парите няма да има пропорционален подход, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна. Морският град ще получи средства за изграждане на охранителни канали по улиците „Моряшка“ и „Горна Студена“ в квартал „Аспарухово“. Необходимите за тях средства са в размер на 10 млн. лв., обяви кметът на града Иван Портних.

С пари от държавния бюджет още следващата година може да започне строителството на магистрала „Хемус“ в отсечката между Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. За трасето с дължина 60 километра ще са необходими  185 млн. евро, но сумата може да намалее след провеждането на процедурите по избор на изпълнител. Паралелно ще продължи и довършването на участъка Шумен-Белокопитово, за който ще са необходими 40 млн. лв., съобщи още Павлова, Тя увери, че аутобанът е основен приоритет за правителството.

Магистралата не може да бъде изградена с пари по оперативна програма „Транспорт“, по която предвидените средства за България до 2020 г. са  673 млн. евро и те ще бъдат изразходвани за „Струма“. За отсечката от разклона за  Плевен и Ловеч до Шумен, която е с дължина 195 километра, ще бъде търсено финансиране от Европейската инвестиционна банка и Световната банка.