Брокери очакват засилване на интереса към луксозните жилища в големите градове
Брокери очакват засилване на интереса към луксозните жилища в големите градове / снимка: ThinkStock/Getty Images

Засилване на интереса към покупка на нови луксозни жилища с добра локация в големите градове с цел отдаване по наем очакват от ръководството на Националното сдружение за недвижими имоти. Сдружението представи анализ на състоянието на жилищния пазар.

Председателят на Управителния съвет на НСНИ Ирена Перфанова аргументира очакванията на сдружението с продължаващото намаляване на лихвите по депозитите и отчасти с връщането на 10-процентния данък върху лихвите по влоговете.

Към момента доходността от наемите на подобни жилища е между 6 - 6,5 на сто, но дори с включени в нея разходи по поддръжката и други "тежести", тя ще е между 4,5 и 5 на сто, коментира Перфанова.

Проблемите около КТБ подтикнаха някои купувачи да търсят имоти с цел инвестиция или живеене в София, коментираха от НСНИ.

Експертите отбелязаха, че тенденцията хората да влагат парите си в имоти, за да защитят средствата си и да получават по-голяма доходност, ще продължи и през 2015 г.

През 2015 г. пазарът на недвижими имоти във всички сегменти ще остане стабилен и предвидим. Това е прогнозата на национално сдружение "Недвижими имоти".

От сдружението напомниха, че миналата година беше отчетен ръст от три на сто на обема на сделките с недвижими имоти и прогнозираха, че тази година, въпреки спада от около 4 на сто за деветте месеца, също има потенциал за ръст.

Очакванията за 2015 г. са тенденцията да продължи и от НСНИ прогнозират ръст от близо 5 на сто.

От НСНИ отчетоха спад от 7- 8 на сто на сделките с ваканционни имоти по Южното Черноморие и посочиха, че вече има процес на препродажба на свободния пазар на имоти, купени от руснаци.

Тази тенденция ще продължи и през 2015 г., като сегментът обаче ще продължи да разчита основно на интерес от българи. По Северното Черноморие през последната година и половина се отчита по-голям интерес от руснаци към покупка на градски имоти.

Като цяло по Черноморието от НСНИ отчитат засилен интерес към покупка на къщи и парцели за еднофамилни къщи в зони край големите градове. Макар и ограничен, има и интерес и от англичани, коментираха от НСНИ, но основните купувачи на ваканционни къщи или на жилища във вилните зони и на парцели за строителството им, са българите.

Източник: БТА