Пазарен абсурд: Евтини горива, скъпи таксита
Пазарен абсурд: Евтини горива, скъпи таксита / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Цената на петрола международните борси само от юни досега бележи 30% спад, докато у нас по бензиностанциите отражението е с едва 7-8 на сто. Реакция обаче при такситата, чийто тарифи са зависими пряко от горивата са твърдо без промяна, провери Нова телевизия. С административен акт ще бъдат трайно фиксирани на сегашните нива и от там могат само да се увеличават.

Високите цени на горивата през 2012 г. бяха основният аргумент за вдигането на тарифите на такситата. В София например големите компании вдигнаха цените с 20 ст. на километър. Сега обаче цените на горивата са с около 15 на сто по-ниски. Таксиметровите тарифи обаче са същите и поевтиняване не се задава.

На много места в страната се задава дори поскъпване. Големите в бранша искат минимални тарифи. И така колкото и да падат цените на горивата, цената на такситата ще може само да се увеличава. В София например това ще удари 150 таксита, които возят на по-ниски тарифи.

Малките компании, които возят по-евтино смятат, че минималния праг на тарифите трябва да е по-нисък и пазарът да диктува цените.

Във Варна вече са изпълнили изискването на закона за минимални цени на такситата. Но някои искат още по-висок праг. От бранша коментират, че дори и минималните прагове може да бъдат заобиколени с т.нар. отстъпки за редовни клиенти.

Междувременно на таксиметровия пазар се е появи уникална цена - 0 лева тарифа „извънградско”. Но едва ли пътуването от София до Пловдив ще ви излезе без пари, защото неофициално това е тарифа „по договаряне”.

По всичко изглежда, че засега пазарният абсурд у нас ще продължи - висок праг на минималните тарифи има в повечето градове. А цените на горивата ще продължат да намаляват. Днес на среща на ОПЕК стана ясно, че квотите за производство на петрол няма да бъдат намалени. А борсите реагираха незабавно - търговията на суровия петрол днес достигна рекордно ниска стойност за последните 4 години - под 75 долара за барел.

Източник: Novanews.bg