„Лекари на света” с информационна кампания за Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН
„Лекари на света” с информационна кампания за Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН / Интернет

„Лекари на света“  - мисия България изпълнява проект за подобряване на достъпа до семейно планиране, който цели  намаляване нивото на нежеланите бременности сред  уязвимото население в община Сливен и намаляване на свързаната с тях женска заболеваемост и смъртност.

Като организация, която работи в областта на сексуалното и репродуктивно здраве, „Лекари на света“ отбелязва 1 декември - Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с информационна кампания на територията на 6 ОУ „Братя Миладинови“ и кв. „Надежда”, която ще се проведе с помощта на доброволци от 6 ОУ.
Доброволците са младежи, които са посещавали сесиите за повишаване на осведомеността по семейно планиране и сексуално и репродуктивно здраве, организирани от „Лекари на света” в Центъра за информация и насочване, който се намира в сградата на VІІІ основно училище. 
Сдружението провежда такава кампания, водено от убеждението, че е много важно младите хора да са запознати с рисковете при необезопасен секс и с последствията, до които може да доведе заразяването със сексуално предавана инфекция.
Безспорно в световен мащаб ХИВ/СПИН е най-опасната и най-бързо вземащата нови жертви сексуално предаван инфекция. Затова е необходимо информиране както на младежите, така и на всички онези, които нямат достатъчно информация, за начините на заразяване и най-вече за начините за ефективно предпазване.
На 1 декември в ефира на Дарик радио Сливен от 16.00 ч. всеки може да участва в играта, посветена на Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН и да научи повече за проблема. Въпросът е:

Кои са възможните начини за заразяване с ХИВ?

а)  необезопасен секс
б)  кръвопреливане
в)  ухапване от комар
г)  от майка на бебе
д) от тоалетна, използвана от инфектиран човек
е)  използване на едни и същи игли и спринцовки
ж) социални контакти със заразен човек

Отговор можете да дадете и на Фейсбук страницата ни Дарик Сливен. 

ХИВ/ СПИН е разпространен в целия свят. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г. нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. Понастоящем в света над 33 милиона души живеят с вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.
У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица.

Проектът „Намаляване на женската заболеваемост и смъртност, свързани с нежеланата бременност” се изпълнява от Сдружение „Лекари на света” с подкрепата на Посолството на Франция в България.