Убиецът от Лясковец иска майка му да е жена на годината
Убиецът от Лясковец иска майка му да е жена на годината / снимки: Dariknews.bg, архив

До Коледа обвинителният акт срещу Петко Петков ще бъде внесен в съда, съобщи прокурорът Цветан Маринов, съобщава „24 часа”.

Разследването срещу 53-годишния мъж от Лясковец, който през март застреля баретата Емил Шарков и рани още трима командоси, върви към приключване. Той и защитниците му са призовани в следствието в Търново в понеделник, за да бъдат прецизирани обвиненията срещу него.

Досега Петко бе обвинен само за умишлено убийство на полицай. Очаква се той да бъде подведен под отговорност и за стрелбата срещу останалите трима служители от СОБТ, както и за незаконно притежание на оръжие.

Петко, който също бе ранен при кървавата престрелка, но оцеля, в момента се намира в затвора в Ловеч. В писмо до местния вестник „Борба” Петко предлага майка си Стефанка Савова за жена на годината. „Аз, стрелецът от Лясковец, ви моля да обявите майка ми за жена на годината. Героиня и боркиня на 21 в.”, пише убиецът от килията.

Той обявява за пореден път, че бил човек на честта и точността, вярвал в Бога. Припомня, че за четири години е написал 100 жалби за тормоз. Вместо да му обърнат внимание, накрая му пратили 30 барети, които изстреляли над 500 патрона срещу него и старата му майка. Петко обявява майка си за герой и я поздравява за 77-годишния ѝ рожден ден, който бил скоро.

„Майка ми е работила 37 г. и получава 200 лв. пенсия. Сега студува и мизерства заради съсипания си от корумпирани прокурори и полицаи живот, които нямат съвест”, пише още Петко.

Преди дни стана ясно, че съдът в Страсбург е приел жалбите на убиеца и майка му срещу МВР за прекомерна употреба на сила при акцията по задържането. По тях вече са образувани дела.

През септември в районния съд в Горна Оряховица пък се гледа дело за обезпечаване на доказателства по искане на Стефанка и бъдещ иск срещу МВР за потрошеното и надупчено от куршуми жилище. Вещи лица оцениха повредите на около 4000 лева.