Проектобюджет 2015 създаде ново напрежение в затворите
Проектобюджет 2015 създаде ново напрежение в затворите / снимка: БГНЕС, архив

Надзирателите недоволстват от парите за затворите, предвидени в проекта на бюджета за 2015 г. Служителите в затворите останаха крайно недоволни от Христо Иванов, което може да доведе до нови протести.

Днес представителите на УС на Синдиката на служителите в затворите в България напуснаха сградата на Министерството на правосъдието неудовлетворени от проведена среща с ръководството на министерството. Целта на срещата, да се обсъди бюджет 2015, претърпя пълен провал, след като представителите на профсъюза научиха, че всички дискутирани до днес предложения относно социалния пакет по отношение на служителите в ГДИН и ГДО не са финансово обезпечени, нито с актуализацията на бюджет 2014, нито са предвидени средства за изпълнението им в проекта за държавен бюджет за 2015 г., съобщиха от ССЗБ.

Очакванията на синдиката на служителите в затворите бяха министерството в лицето на министъра на правосъдието Христо Иванов да декларира, че правителството ще внесе необходимите промени в бюджета за следващата година и ще заяви ясна позиция за изпълнение на исканията, които в основната си част са свързани с приетия т.г. Закон за Министерството на вътрешните работи. Отказът на институциите да спазят закона, в частта засягаща служителите в двете дирекции на подчинение на министъра на правосъдието, с което им се отнемат законни права без съответните правни аргументи, срещна обоснован отпор от представителите на ССЗБ.

Според ССЗБ не е нормално институциите да не спазват законите и в тази връзка бе изразено недоволство на срещата с министъра. Синдикалистите отхвърлиха изцяло възможността за постигане на компромис и отстъпки при липсата на каквито и да е предложения от отсрещната страна, и изразиха позиция, че след днешното заседание се създават предпоставки за влошаване на социалния диалог, нови съдебни спорове и подновяване на протестите в сектора.

След срещата Синдиката взе решение за започване на активни действия за отстояване на исканията и реален дебат в общественото пространство по темите, заявиха от ССЗБ.