Мъченици вместо феи и принцове в детското списание на Хизбула
Мъченици вместо феи и принцове в детското списание на Хизбула / Guliver/Getty Images

Героите в детското списание на Хизбула в Ливан не са принцове, феи или вещици, а "участници в съпротивата, паднали в борбата с израелския враг".

Единайсет години вече силната шиитска партия използва илюстрованото списание "Махди", за да втълпи на децата свещените си идеи за "съпротива" срещу еврейската държава - смисъл и цел на Хизбула от самото й създаване през 80-те.

"Партията на Бога", както се превежда името й от арабски, предлага на малките читатели измислени случки от живота на бойците си, пъзели с брадати партизански лица и рисунки, поучаващи как да избягваш мините.

Например разказче за боец, взривил бомба и вдигнал във въздуха израелски патрул по време на окупацията на Южен Ливан. В друга история "героят" Амер тайно споделя с майка си, че тръгва "на акция, за да падне като мъченик". После се самовзривява, като убива или ранява 25 израелски военни. Месечното издание с тираж 30 000 бройки, 26 хил. от които се разпространяват чрез училищата, носи името на Ал Махди, имам от 9-и век - последния от 12-те имами, тачени в шиитската традиция.

"Ценности на съпротивата"

"Стремим се да заложим у децата ценностите на съпротивата", обяснява за АФП Абас Шарара, генерален директор на списанието. Той отхвърля обаче самата възможност за войнствена пропаганда: "Не ги насърчаваме да носят оръжие, а ги запознаваме с подвизите на Съпротивата (Хизбула)".

"Казваме им: големите се борят и побеждават, всеки от вас може също да се бори и да побеждава, най-вече в учението", обяснява той.

Осемгодишната Зараа е родена, когато баща й е воювал срещу израелските войски. Доверява ни, че "обича случките от Съпротивата и хубавите игри" в "Махди".

Мразена в Израел, още откакто е създадена през 1982 г. от Гвардейците на иранската революция, Хизбула осъществи безброй кръвопролитни операции срещу войските на еврейската държава и през 2000 г. ги изтласка от Ливан след 22 години окупация. През 2006 г. движението разпали война, като отвлече двама израелски войници. С това предизвика съкрушителни ответни мерки от страна на Израел, който обаче не успя да сломи партията и днес тя се представя за победител.

"Хомейни учи децата"

Хизбула признава, че действа под силно иранско влияние; списанието - също. В рубриката "Най-добрият лидер" например то запознава децата с аятолах Хомейни, основателя на Ислямска република Иран.

Освен принципа на "съпротивата", изданието цели да запечата в ума на читателите от 4 до 17-годишна възраст връзката им с шиитския свят.

Пъзелите изобразяват джамията Ал Акса в Ерусалим - една от светините на исляма, Сайеда Зейнаб - прочуто място за поклонение край Дамаск, или въоръжени бойци, понесли знамето на Хюсеин - имам, почитан от шиитите.

Според детската писателка Фатима Шарафеддин, списанието акцентира "върху религиозната идентичност, без да изтъква специално ливанската, което тласка децата да поставят своята съпричастност към общността над тази към страната". "Изданието впрочем стига твърде далеч, въвеждайки оръжията и насилието в детското въображение. Това наистина е опасно", казва тя.

По думите на Шарара обаче списанието прекрачва отвъд политическо-религиозните теми, окуражава младите да четат и да задълбочават познанията си.

"Махди" наистина публикува статии за писатели, учени и исторически личности като Александър Велики, Виктор Юго, Алберт Айнщайн и Томас Алва Едисън.

Но "забавните" му страници насърчават децата да оцветяват неща, използвани от бойците на съпротивата като гранати и автоматични оръжия. И да прокарват с молива безопасен път между касетъчните боеприпаси, оставени от израелците в Южен Ливан. Хизбула търси впрочем и други начини да трогне младите сърца.

На сайта Ilaab wa Qawem ("Играй и участвай в Съпротивата" на арабски език - http://games.moqawama.org) интернет сърфистите намират игри, вдъхновени от операциите на движението. Една от тях - "Гробище за окупатори", им предлага "да изстрелят куршум" по израелски войник, под лозунга "Израел неминуемо ще изчезне".

Източник: БТА