Ловци от Момчилград блокираха за минути пътя за Маказа срещу разделянето на ловен район
Ловци от Момчилград блокираха за минути пътя за Маказа срещу разделянето на ловен район / netinfo

Ловци от ловно-рибарското сдружение в Момчилград днес блокираха за няколко минути едното платно по пътя за Маказа, до спирка Джебел, след което бяха изтласкани от полиция и жандармения встрани от самия път. Авджиите протестираха срещу готвена по тяхна информация заповед от земеделското министерство за разделяне на ловно-рибарския район „Равен” на две части – район Равен и Район Биволяне. А това би лишило авджиите от региона от ловни терени, където да упражняват хобито си, жалваха се те.

Според председателя на ловно-рибарското сдружение в Момчилград Лютви Юсеин проблемът датира още от 2012 година при управлението на ГЕРБ, когато тогавашния министър Мирослав Найденов разделил според него незаконно, ловното поле в Момчилградско. Тогава част от членовете и ръководството на сдружението в Момчилград се отделят и учредяват ново сдружение „Ахрида” с регистрация в Ямбол и с протекцията на народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева.

През 2013 година обаче Върховният административен съд отменя решението за разделянето на ловен район „Равен” и заповедта на Найденов.

Против сме политиката да се меси в работата на Ловно-рибарското сдружение, категоричен бе Лютви Юсеин. На въпрос как при положение, че народните представители от ДПС Лютви Местан и Ердинч Хайрула са членове на ЛРС-Момчилград, е допуснато разделянето на ловния район, Юсеин отговори, че те не могат да се борят срещу „този политически апарат” на ГЕРБ.

Той заяви, че протестите на ловците от Момчилград ще продължат и няма да допуснат разделянето за втори път на ловния район на две.