Ей Би Си: Защо 63 е важно число за Русия?
Ей Би Си: Защо 63 е важно число за Русия? / снимка: Guliver/Getty Images

Тези дни в Москва мрачно се шегуват, че цената на петрола, рублата и Путин са на път да станат на 63 догодина, съобщава на сайта си американската телевизия Ей Би Си нюз. Това означава петролът да падне до 63 долара за барел, рублата да се срине до 63 за долар, а Путин да навърши 63 години. В петък шегата загуби актуалност, след като барел петрол от ключовия сорт "Брент" падна под 63 долара, до 62,59 долара.

Рублата не изостава особено: тя за първи стигна до 57 рубли за долар, като отбеляза спад с близо 8 на сто тази седмица и над 40 на сто тази година. Даже рязкото повишение на лихвения процент не успя да преодолее спада на руската валута.

На хоризонта се задават и други лоши икономически новини. Очакваното изтичане на капитали тази година е близо 128 милиарда долара, което е два пъти повече в сравнение с миналата година и представлява над 6 процента от цялата руска икономика.

Падналите цени на петрола понижиха пазарната стойност на най-големите руски нефтени и газови компании с десетки милиарди долари. Догодина в страната се очаква рецесия, а инфлацията, особено по отношение на хранителните продукти, нараства. И това не са най-тревожните новини, отбелязва Ей Би Си.

Икономистите изчисляват, че руските банки и големите държавни компании дължат стотици милиарди долари на западни банки. Но поради западните санкции те не могат да рефинансират този дълг в САЩ или в Европа. Китайските банки не могат да се справят с този обем и сега руските банки и държавни фирми се оказаха на границата на фалита или чакат помощ от бързо свиващия се руски резервен фонд. Съчетанието на всички тези фактори може да доведе до колапс на руската икономика с непредсказуеми последствия за руския президент Владимир Путин и за целия свят.

Популярността на Путин се основава на растящите доходи на населението и стабилността, които ще се окажат под заплаха, ако нефтът продължава да пада, а цената на издръжката на живота да расте, отбелязва Ей Би Си. Руският бюджет ще се изправи пред дефицит, тъй като е бил заложен при далеч по-високи цени на петрола. Това ще засегне всички, от държавните компании в които работят много руснаци, до пенсионерите и държавните служители, получаващи фиксирани плащания.

Западът се надяваше, че санкциите ще накарат Путин да укроти силовата си външна политика. Но както казва отбеляза неотдавнашна сп. "Икономист", "ранената мечка" може да бъде по-опасна за света. Русия продължава да е една от най-големите световни икономики и икономическото й разпадане може да окаже влияние на целия свят.

В същото време Путин се опитва да отклони обвиненията и да отвлече вниманието. Водещата новина на голям държавен телевизионен канал вчера не беше резкия спад на рублата, а репортаж за побоя над френски футболни фенове в Киев. Путин се опитва да хвърли вината върху западните санкции, и те със сигурност изиграха определена роля. Но Кремъл от години така и не успя да реши големите структурни проблеми на руската икономика, която зависи твърде много от петрола и други природни ресурси. Нулев ръст на икономиката се прогнозираше още преди санкциите и спада на рублата. Сега в Русия е популярен още един виц: Един руснак пита приятеля си: "Ако имаше възможност, какво би променил в миналото си?" Другият отговаря: "Щях да обменя рублите за долари".

Източник: БТА