Нападнатата лекарка: Заплахите и побоите за нас са ежедневие
Нападнатата лекарка: Заплахите и побоите за нас са ежедневие / Dariknews.bg, Пловдив
Нападнатата лекарка пред Дарик:
76991
Нападнатата лекарка пред Дарик:
  • Нападнатата лекарка пред Дарик:

Заплахите и побоите за лекарите са ежедневие. Това коментира пред Дарик д-р Божидара Пеевска от частната неотложна помощ в Раковски, която бе нападната при нощното си дежурство вчера от ромско семейство. Инцидентът става след като две жени водят за преглед в кабинета по неотложна помощ 2-годишно дете, погълнало отровен прах. Лекарката ги препратила към друг кабинет и това провокирало бащата на детето, който чакал отвън, да я удари.

Според д-р Пеевска страхът от това, че детето не е гледано добре е отключило агресията. „За да се оправдаят пред близките си докторът е най-удобната мишена,” коментира пострадалата лекарка.

„Това е заложено дълбоко в душите им, с голямо удоволствие те удря.“, каза още д-р Пеевска. По думите й, след като мъжът й нанася удар я е нарекъл и „Мръсна пияницо!“

Нападнатата лекарка, която има над 30 години стаж в системата на здравеопазването, бе категорична, че ако се върне на работа, ще дава единствено дневни дежурства.

Досега не е имало подобни случаи на физическа агресия, категоричен бе управителят на Бързата неотложна медицинска помощ в Раковски Георги Георгиев. По думите му лекарите вече се страхуват да отидат на работа както за нощни, така и за дневни дежурства. Управителят обмисля да наеме охрана, с която да се подсигури сигурността на лекарите по време на работа.

Работата по установяване на самоличността на нападателя продължава от РУП-Раковски. Предполага се, че семейството е от общините Раковски или Садово. „Инцидентът е заснет от видеокамера, поставена в здравния център,” обясни д-р Георгиев.