Отчитаме напредък с бъбречните трансплантации
Отчитаме напредък с бъбречните трансплантации / Sofia Photo Agency, архив
Отчитаме напредък с бъбречните трансплантации
76992
Отчитаме напредък с бъбречните трансплантации
  • Отчитаме напредък с бъбречните трансплантации

1100 души у нас чакат за трансплантация. 900 от тях имат нужда от бъбрек, а след тях се нареждат нуждаещите се от черен дроб, бял дроб, сърце и черва. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Тя уточни, че от началото на годината в страната са извършени 78 трансплантации от хора, изпаднали в мозъчна смърт.

Близо 900 души в България чакат за трансплантация на бъбрек, а около 3500 са пациентите на хемодиализа. Тази година обаче бележим фантастичен резултат при бъбречните трансплантации, категоричен е един от най-добрите нефролози в България проф. Емил Паскалев.

„Нашата работа ще е успеваема тогава, когато, ако за една година листата се е увеличила с 50 нови пациенти, а ние сме направили над 50 бъбречни трансплантации. Тази година наистина е така, въпреки всичко”, обясни специалистът.

Освен 78-те трансплантации, извършени през годината у нас от хора, изпаднали в мозъчна смърт, имаме и трансплантации от живи донори, допълни директорът на агенцията д-р Марияна Симеонова.

„От живи донори имаме пациенти, които са трансплантирани в Александровска болница и болница „Света Марина” във Варна, и пациентите, които са трансплантирани в чужбина. Стават още около 40, това са пациенти, които са за панкреас и бъбрек и също такива, които имат антитела, които ние имаме специалисти, но нямаме организацията, апаратурата и средствата, но съм сигурна, че и това ще се случи да започнат колегите да ги работят тук, тъй като те могат да го правя”, коментира д-р Симеонова.

Според Симеонова голям положителен ефект ще окаже фактът, че ще падне ограничението от 180 000 лв. на пациент, което държавата отпуска за лечение в чужбина.

„Ще спестим чакането на хората и дискриминацията. Наистина, от една страна, имат по закон право да се лекуват, а от друга - трябва да събират по 80 000 евро и допълнително. Това е изключително трудно. Стъпка по стъпка, на мен ми се иска да работим така”, обясни тя.