Нов кучешки приют по примера на община Османгаази, Бурса, замислят в Кърджали
Нов кучешки приют по примера на община Османгаази, Бурса, замислят в Кърджали / netinfo
Нов кучешки приют по примера на община Османгаази, Бурса, замислят в Кърджали
77040
Нов кучешки приют по примера на община Османгаази, Бурса, замислят в Кърджали
  • Нов кучешки приют по примера на община Османгаази, Бурса, замислят в Кърджали

Идея за нов кучешки приют в Кърджали се роди по време на посещението на кмета на общината инж. Хасан Азис в побратимената турска община Осмагаази, Бурса. Той бе на посещение там начело на делегация от представители на местни и централни медии.

Делегацията бе изключително впечатлена от най-големия приют за бездомни животни в Турция и един от най-големите в Европа, в който се прибират, лекуват, оздравяват и погребват кучета, котки и коне - бездомници. Този техен дом е разположен на 114 декара площ, на която са изградени над 20 сгради, повечето от които с подово отопление, оборудвани клиники с операционни и сгради за реанимация. Тук прекарват дните си около 300 кучета, 150 котки и 13 коня, един от които – пони.

В този малък град на животни има и гробищен парк за починалите с над 500 гроба. Всеки който желае, може да откупи парцела за гроб срещу 70 лири и да го ползва завинаги.

«Желаем да се възползваме от този добър опит и вече разговаряхме с кмета на Османгаази Мустафа Дюндар техни специалисти да ни съдействат при проектирането на подобен приют в Кърджали, една инициатива, която се надяваме да стартира още в първите месеци на 2015”, коментира кметът инж. Азис.

Приютът изцяло е направен с общински средства. Бюджетът за издръжката му е близо 2 милиона турски лири, като един ден  струва на общината 1700 лири.

Конете, за които се грижат един дресьор и двама негови помощници, се ползват за профилактично лечение на деца и възрастни, а за целта в приюта има два манежа – открит и закрит.

Според ръководството на приюта, въпреки голямата общинска инвестиция, проблемът с бездомните кучета в община Османгаази не се решава. Това обаче е част от решението му, убедени са стопаните на кучешкия приют.

За да илюстрират дейността си, посочват и данни от статистиката – за миналата година в приюта са кастрирани 4 хиляди кучета, а 10 хиляди са лекувани. За същия период 550 са осиновените животни, пожелани от граждани на общината.