Български фирми със спад в поръчките заради кризата с рублата
Български фирми със спад в поръчките заради кризата с рублата / снимка: БГНЕС, архив

Негативният ефект от спада на рублата се усеща и в България. Машиностроителните фирми отчитат драстичен спад в поръчките, а заради обедняването на руснаците туризмът ще загуби милиони, съобщава бТВ.

Oт началото на годината руската рубла се е обезценила с над 50%. След вчерашния срив, руската валута удари 15-годишно дъно и достигна до 80 рубли за долар. Днес руската валута леко се оттласка от дъното до около 70 рубли за долар, но има индикации за нов спад.

Паниката е голяма, а според анализаторите по-високите лихви ще имат катастрофален ефект за индустрията и домакинствата.

Драстичното обезценяване на рублата оскъпява двойно българските мотокари, стругове и машини. Няколко текущи поръчки са спрени.

„На този етап те решиха да задържат нещата, защото не са сигурни дали ще успеят дори да си платят разходите за обмитяване изплащане на ДДС в Русия", обясни изпълнителният директор на предприятието Петър Петров.

Още в началото на кризата с Украйна работниците на непостоянен договор са били освободени. 35 години от живота на Йордан Христозов са минали в завода за мотокари.

„Алтернатива поне на този етап нямам. Свикнал съм с производството на мотокарите, и просто живея с тях", обяснява мъжът.

Засега предприятието компенсира срива с износ към други пазари в Източна Европа.
За нови пазари спешно се оглеждат и хотелиери и туроператори. Очаква се руснаците догодина да похарчат у нас 50 милиона евро по-малко. Прогнозата е за близо 20% спад на почивките от Русия.

„Руснаците ползваха по-малко услуги и това лято, пазаруваха по-малко, а тези, които работят в държавни фирми, трябваше да пишат обяснения защо пътуват до страна, която е наложила санкции срещу Русия. Заплахата е много голяма, обясни Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Сериозен е и рискът от фалити на руски туроператори. Затова анализаторите са категорични, че спешно България трябва да създаде работещ гаранционен фонд за спешни случаи, за да не се налага туристи да остават блокирани на летището.
Като цяло България годишно изнася стоки за над милиард лева. Почти половината са машини и авточасти. Износът на лекарства също ще бъде засегнат, ако Русия обеднее.