Борисов: Ясно е, че възрастта за пенсия ще се вдига
Борисов: Ясно е, че възрастта за пенсия ще се вдига / снимка: БГНЕС

„Интерпретацията в медиите беше, че ние сме отстъпили от нашата реформа, имайки предвид вдигането на възрастта с четири месеца на година. Когато ГЕРБ управляваше самостоятелно, ние две години подред общо осем месеца вдигнахме възрастта".

Това написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„През последните години с пет години е вдигната възрастта. Затова се съгласих до края на 31 март в парламента да се проведе този дебат, тъй като е ясно, че възрастта ще се вдига. Ние правим и много в здравната реформа, така че съм убеден, че и продължителността на живот ще се вдига, така че солидарно с това да се повишава и пенсионната възраст", допълва Борисов.

По случая с частните пенсионни фондове той пише:

„В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Къде им е проблемът на частните пенсионни фондове да ви кажа. Досега те бяха абсолютно спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, техните 5% си отиват задължително. Те трябва да работят с хората. Те трябва да ги убеждават. Никой не кара никого да си мести пари - само фондовете трябва да обяснят каква е доходността им, да влязат в една конкурентна обстановка. Аз искам просто хората сами да поемат риск - като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. От 1 януари никой не трябва да си мести парите, но фондът трябва да го убеди, че много добре работи с него. Ние помагаме на хората да бъдат убедени".