Путин: Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена
Путин: Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена / снимки: БГНЕС

Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена. Позицията на Русия за Украйна е сигнал към западните партньори да спрат този строеж, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Държавният глава обвини западните страни, че се държат като империя, която раздава команди на васалите си и очаква от тях да ги следват, предаде Франс прес.

"Става дума за една виртуална стена, която вече се изгражда", каза Путин, цитиран от френската агенция. "Противоракетният щит близо до нашите граници не е ли една стена?", запита той. "Нашите партньори решиха, че са победители, че вече са империя и че останалите са васали, които те трябва да командват", предаде Франс прес.

На голямата си годишна пресконференция Путин изрази увереност, че твърдата позиция, която е заела Руската федерация по кризисни ситуации, трябва да даде на чуждестранните партньори да разберат, че е необходимо да бъде изградено общо пространство за сигурност, предаде ТАСС.

"Сегашните трудни условия ще стимулират Русия да работи повече и да бъде по-ефективна", отбеляза той. Руският президент предупреди Украйна, че ако иска мир, трябва да уважава всички свои региони, предаде Ройтерс. Украинската криза трябва да бъде разрешена възможно най-скоро с политически средства, призова той. Путин подчерта, че Русия е готова на посредническа роля при уреждането на кризата в Украйна, предаде ТАСС.

Руският президент отчете, че украинският му колега Петро Порошенко се стреми искрено към намиране на изход от кризата, въпреки че други сили в Украйна не искат това да се случи, предаде Асошиейтед прес.

В същото време Путин обвини украинските власти, че са наложили икономическа блокада на контролираните от проруските сепаратисти райони в източната част на страната като наказателна операция, и предупреди, че това е вредно.

"Украйна трябва да остане единна политическа единица", заяви още Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. Той призова украинското правителство да предостави широки права на жителите на източната част на Украйна.

Руският държавен глава разкритикува наказателната операция, подета според него от Киев срещу бунтовниците в източната част на Украйна, предаде Франс прес.

"След преврата в Киев, извършен от въоръжените сили, новите украински власти не пожелаха да започнат диалог с проруския изток, но изпратиха милиция, а после и армията, когато милицията не беше достатъчна и сега наложиха икономическа блокада", каза Путин.

Путин беше запитан от украински журналист колко точно руски военни се сражават на страната на сепаратистите в Украйна и колко са загинали там. Но Путин избегна отговора на този въпрос, отбелязва Франс прес. Вместо това той започна да говори за онези, които следвайки призива на съвестта си, изпълняват задължението си или в качеството си на доброволци се сражават в Източна Украйна. Но обаче поясни, че не става дума за наемници, защото тези хора не получават пари.

Путин подчерта, че украинското правителство и проруските бунтовници в Източна Украйна трябва да разменят бързо всички пленници преди Коледа, предаде АП. Президентът призова украинското правителство да изпълни докрай задълженията си по минското споразумение и да предостави амнистия на бунтовниците.

Руският президент увери журналистите, че в Русия няма украински военнопленници, а има заподозрени за участие в терористична дейност, предаде ТАСС. Те се намират в арести и по случаите им се води следствие, поясни Путин в отговор на въпрос на журналист кога Русия ще пусне на свобода държани на руска територия украински военнопленници. Тук руският президент спомена казуса с украинската авиаторка Надежда Савченко. Той увери, че тя ще бъде незабавно пусната на свобода, ако се окаже, че не е виновна, но ще понесе наказание, ако бъде установена вината й. Путин припомни за гибелта на руски журналисти в югоизточна Украйна и каза, че по данни на руските правоохранителни органи артилеристът, причинил смъртта на тези журналисти, е била госпожа Савченко.

Путин Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена
netinfo
Президентът каза, че не смята сегашната тежка икономическа ситуация в Русия за наказание, наложено й за анексирането от нея на украинския полуостров Крим, а че тя е цената, която страната плаща за своето "естествено желание да се самосъхрани като нация, като цивилизация, като държава". Според президента западните санкции отчасти са отговорни за настоящата икономическа криза в Русия, предаде Асошиейтед прес. Путин подчерта, че санкциите са едва 30 процента от факторите, довели до руската криза.

"След събарянето на Берлинската стена и разпадането на Съветския съюз ние проявихме пълна откритост пред нашите партньори", отбеляза Путин. "Но какво видяхме? Пълна поддръжка за (бунтовниците) в Северен Кавказ. Партньорите не постъпват така."

Руският президент изрази съжаление, че всяко действие на страната му се натъква на опозиция и критики. Говорейки за новата стена, Путин спомена и факта, че Русия насочва вниманието си на Изток. Този завой на изток не е свързан с политиката, а със ситуацията в глобалната икономика, поясни президентът, цитиран от ТАСС.

"Азиатско-тихоокеанският регион се развива по-бързо, отколкото останалите части на света", каза Путин и подчерта, че в този район се появяват нови икономически възможности предвид нарастващите нужди на страни като Китай, Индия, Япония и Южна Корея от енергия и енергийни ресурси.

Путин каза, че действията му като цяло целят да консолидират руското общество, предаде Ройтерс. Той увери журналистите, че никой не тормози онези в Русия, които се противопоставят на политиката на Москва по украинския въпрос. Путин добави, че чувства подкрепата на руския народ.

Путин Разширяването на НАТО на изток е като построяването на нова Берлинска стена
netinfo
Журналисти попитаха дали ще е възможно бившият олигарх Михаил Ходорковски да има политическа кариера, ако поиска, а Путин им отговори, че Ходорковски ще може да продължи да се занимава с политика като всеки друг руски гражданин, предаде Ройтерс. Президентът припомни, че е взел решение да помилва Ходорковски по хуманни съображения и смята, че е постъпил правилно, предаде ТАСС.

Това е десета годишна пресконференция за Путин като руски президент, отбелязва ТАСС. Тя се предава пряко от редица руски телевизии и радиостанции. За пресконференцията са акредитирани 1259 журналисти.

Източник: БТА