Държавата ще помага на болниците с добри резултати
Държавата ще помага на болниците с добри резултати / снимка: Dariknews.bg,
Държавата ще помага на болниците с добри резултати
77068
Държавата ще помага на болниците с добри резултати
  • Държавата ще помага на болниците с добри резултати

"Министерство на здравеопазването променя подхода си към болниците. Досега тези, които показваха лоши финансови резултати, бяха спасявани през бюджета, а добре работещите бяха оставяни да се справят сами, без подкрепа от държавата. Днес променяме този подход", заяви в Габрово министърът на здравеопазването Петър Москов.

Той уточни, че промяната не означава, че болниците в лошо състояние ще бъдат изоставени.

Пред екипа на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" - Габрово, Москов представи новата концепция за реформа в спешната помощ. Групите заболявания, от които българите страдат най-много, ще формират основен пакет на НЗОК. Те ще бъдат преостойностени, ще се промени и пътят, по който пациентите да достигат до болниците, заради такива заболявания.

Според Москов новият бюджет осигурява финансова стабилност и спокойствие за болниците. През следващата година те ще получат финансиране, равняващо се на финансирането от касата през последните 12 месеца.

"Това е нещо, което сме постигнали и то ще бъде факт, както по линия на касата, така и по линия на министерството", обяви министър Москов.

Новата наредба за специализацията гарантира по-добри възможности за младите лекари и е получила широко одобрение, по думите на министъра.

"Ако току-що завършил лекар започне специализация, няма да му се налага да живее няколко години в градовете, където има университет. Лекарят може да започне работа в отделението, за което специализира, да дава дежурства и да учи занаят. Той има свой пряк ръководител, който води неговата специализация и в края на стажа се явява на изпит за специалност. Това е начин млади лекари да остават не само в България, но дори в града, в който са родени", коментира Петър Москов.