Директорът на СОУ “В. Благоева“ участва в симпозиум за Холокоста в Рим
Директорът на СОУ “В. Благоева“ участва в симпозиум за Холокоста в Рим / снимка: личен архив

Мрежа на учителите, които преподават Холокоста, бе създадена на 15 декември в Рим. Участие от българска страна взеха директорът на великотърновското СОУ „Вела Благоева“ Ангел Янчев, експертът по история от Министерството на образованието и науката Радостина Николова и доц. Румяна Христиди от Историческия факултет на Софийския университет.

Организатори на първия по рода си специален симпозиум бяха Министерството на образованието на Италия и Министерството на образованието на Израел. Учредяването на учителската мрежа се проведе под егидата на италианското председателство на Европейския съюз. Симпозиумът бе открит от Стефания Джанини, министър на образованието на Италия и Андреас Ловердос, министър на образованието на Гърция.  Приветствия към участниците отправиха Еял Каминка, директор на Международното училище за изследване на Холокоста в Яд Вашем - Йерусалим, Марио Джиро, държавен секретар на външните работи на Италия, Наор Гилон, посланик на Израел в Италия, Винс Бодровнички, посланик на Унгария в Австрия и представител на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, както и Ренцо Гатегна, президент на Съюза на еврейските общности в Италия.

Лекции са изнесли проф. Дейвид Силберкланг от Яд Вашем - Израел, проф. Микеле Сарфати от Центъра за съвременна еврейска документация в Рим и проф. Пол Салмонс от Юнивърсъти колидж в Лондон. Участваха представители на 27 европейски държави и на Израел.

По време на дискусията е бил оценен големият опит, който търновското СОУ „Вела Благоева“ има по програмите „Коменски“, еТуининг и Еразъм+. През следващата година се навършват 70 години от освобождаването на концентрационният лагер „Аушвиц“ и учителите по история са се споразумели да изготвят мащабен проект по темата.
През септември тази година Ангел Янчев бе участник в първата българска учителска група, която преминаха обучение по преподаване на Холокоста в Яд Вашем, Йерусалим.