Могерини прикани Путин и Русия да променят отношението си към околния свят
Могерини прикани Путин и Русия да променят отношението си към околния свят / снимка: БГНЕС

Шефката на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини прикани днес руския президент Владимир Путин да промени коренно отношението си към околния свят и да стане по-склонен към сътрудничество, предаде Ройтерс

Преди започващата тази вечер в Брюксел среща на върха на ЕС Могерини каза пред репортери, че лидерите от блока ще обсъждат конфликта в Украйна и отношенията с Русия.

"Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви тя. По думите й "светът никога не е бил толкова опасен и нестабилен, както е сега" и затова би било добре ако ЕС съумее да изгради "конструктивни отношения"за справянето с някои от кризите. Федерика Могерини подчерта, че най-неотложна е задачата за намиране на изход от кризата в Украйна, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира друго нейно изявление, че в близките дни може да се очаква разреждане на напрежението в Източна Украйна. Според Могерини ключово условие за това е спазването на Минските мирни споразумения, вкл. и от страна на Русия. Първият дипломат на ЕС повтори думите на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че създаването на "адекватна и принципна и същевременно твърда и отговорна стратегия спрямо Русия" е главната предпоставка за стабилизирането на Украйна.

Източник: БТА