Депутатите приеха Бюджет 2015 през нощта
Депутатите приеха Бюджет 2015 през нощта / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха Бюджет 2015 през нощта
77114
Депутатите приеха Бюджет 2015 през нощта
  • Депутатите приеха Бюджет 2015 през нощта

Близо 10 минути преди 02:00 часа през нощта народните представители окончателно приеха Бюджет 2015. За по-малко от 24 часа парламентът прие 3 бюджета за догодина. От петък сутринта в 9.00 до събота в ранните часове депутатите приеха бюджетите на Здравната каса, на държавното обществено осигуряване и на държавата.

Депутатите няколко пъти удължаваха работния си ден, а накрая решиха, че ще разглеждат бюджета за догодина до финалното му гласуване.

Окончателно приетият държавен бюджет за 2015 е със заложени параметри от 0.8 % икономически растеж, таван на дълга до 8,1 милиарда лева и дефицит от 3 на сто. Предвидено е увеличение на минималната работна заплата на 360 от Нова година и на 380 от 1-ви юли. Според сметките държавата отново ще харчи повече през 2015 и приходите ще са по-малко от разходите.

„Той дава перспектива, а тя е важна, защото времената са трудни в света. Има перспектива и държавните функции ще се изпълняват и през 2015 г. Може би с по-малко ресурси, но това означава по-ефективно. Може би не всички са удовлетворени, но в тази пленарна зала, за да дадем, трябва да вземем от това същото общество, от всички нас. Нямам претенции, че това е добър бюджет, но това е възможният бюджет. И да стане по-добър, зависи от всички нас", коментира преди гласуването на бюджета финансовият министър Владислав Горанов.

С приложенията към бюджета депутатите приеха окончателно държавния бюджет за догодина. От общо 116 народни избраници в зала 106 бяха „за", 4 „против", а 6 се въздържаха.

По-рано вчера, спрямо промените в Кодекса за социално осигуряване, покрай бюджета на ДОО се прие и спорното предложение за избор между НОИ и универсален пенсионен фонд. Самата идея предизвика противоречие, както между работодатели и синдикати, така и между коалиционните партньори. В крайна сметка спорното предложение беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от депутатите на Бареков и двама независими. Против се обявиха РБ, ПФ, АБВ и 4-ма от БСП, а останалите се въздържаха.

Окончателно депутатите решиха, че максималният осигурителен доход за всички осигурени лица ще се увеличи на 2 600, а минималният за земеделските производители и тютюнопроизводителите - на 300 лева. Няма да има увеличение на пенсионната възраст, но ще се вдигне осигурителният стаж с 4 месеца. Здравната каса пък ще получи над 3,075 милиарда лева за догодина. Така за 17 часа парламентът гласува 3 бюджета за догодина. Следващото заседание на парламента ще бъде на 14 януари.