Георгиева: ЕС не е против Южен поток, но да се строи по европейски правила
Георгиева: ЕС не е против Южен поток, но да се строи по европейски правила / Lap.bg, Мартин Атанасов

Изключително много се усложни живота в който живеем. По-рисков е, а ние сме по-малко подготвени да се спряваме с рисковете, заяви вицепрезидентът на ЕК и европейски комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

Избраната за Политик на годината в класацията на Дарик коментира в предаването Годината и Случая с КТБ, който бе определен в класацията ни за Събитие на Годината. Според нея основният извод от случилото се е, че в тази област България може и трябва да се възползва от възможността за членство в еврозоната.

"Това, което се случи, е, че имахме пълно доверие в банковия надзор и смятахме, че банковият надзор много точно оценява състоянието на всяка една от нашите банки. Оказа се, че по отношение на КТБ това не е било съвсем така. Защо и как - не е моя работа да анализирам, но е факт, че една банка с важно системно значение за нашата икономика повлече крак. Спомняте си, че тогава хората започнаха да се редят на опашки и пред други български банки и се наложи много бързо да се предприемат мерки, за да се успокои тази емоция", заяви Георгиева.

Какъв урок научихме от КТБ?!

"За мен урока, който научихме, е, че това е област, където България може и трябва да се възползва напълно от членството си в ЕС, което означава да влезем в Банковия съюз - нещо, което дълго време се считаше за скъпо и ненужно, а се оказва, че няма нищо лошо, ако има още някой, който да гледа на системата ни и да е там, ако нещо се случи и ако има някакви трусове, да бъде там с нас", коментира Кристалина Георгиева.

"Аз си мисля, че рано или късно ние ще стигнем до въпроса за това да сме членове на еврозоната, защото нашата валута е вързана за еврото така или иначе. Аз не чувам никой тук в България да има апетита да я отвърже от еврото, а щом като е вързана за еврото, то логичната стъпка за нас би трябвало да е да влезем в еврозоната, да можем да се ползваме от всички предимства на членството, тъй като ние сега хем сме вързани за еврото, хем не ползваме всички предимства на членството си", допълни още Георгиева.

За пенсионната реформа

Вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева коментира и актуалния у нас въпрос за пенсионната реформа:

"Аз не виждам проблем в това тя да бъде структурирана, така че хората да имат избор. Напротив, това е много добро нещо. Не виждам проблем в този избор да има роля за НОИ. Даже една такава страна, като САЩ, която е толкова индивидуалистична и ви казва: "Това си е наш проблем какви пари имате и с каква пенсия разполагате!" Даже и там има осигурителна система. Когато стигнете до определена възраст, получавате не много пари, но получавате мъничко от държавата. Защо го има? Защото трябва да се гарантира на всеки да може минималните си нужди да ги посреща. Затова аз не виждам и не смятам, че е разумно да стигнем до тази граница да кажем, че е ваш проблем. Защото ако вие сте безотговорен и не се осигурявате въобще, то един ден вие ставате нечий проблем - дали е на близките, или на обществото, но ставате нечий проблем", каза Георгиева.

"Затова правилно е да се взима мъничко от всеки един от нас, да отива в една система, която е първият стълб, която е осигуряване за всички. От там нататък ако искате да се осигурявате повече, трябва да имате избор и как го правите този избор, това е, което ще се дебатира следващите няколко месеца у нас. Изборът трябва да бъде на персонални партиди. Ако иска да бъде държавата в този бизнес, тя трябва да създаде структура, която да може да работи, така че да я постави в този бизнес. Може да го направи, но да кажем, че ние ще ги вземем тези пари и ще ги сложим в общия кюп, то обезсмисля втория стълб. Защото вторият стълб е за това да можете да направите, така че вие да си подсигурите повече", допълни Георгиева.

Георгиева: Важно е да имаме политическа стабилност

Одобрявам това, че във фрагментиран парламент се състави правителство с коалиционно споразумение, което се старае да обедини различни филофосии, така че да има все пак някаква обща политика, това заяви още в "Годината" на Дарик вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева.

"Важно е да имаме политическа стабилност, която да ни помогне да се възползваме от предимството на членството си в ЕС. Ако питате мен, за мен това е Събитието на годината - това, че в България за първи път се създаде коалиция с коалиционно споразумение на базата на преговори. От тук нататък коалицията трябва да работи по това споразумение. Няма да е лесно. За първи път го правим в България. Да се надяваме, че ще успеем да го направим, както трябва и от тук нататък да обърнем една нова страница в политическата си история", коментира Георгиева.

"Южен поток" трябва да се строи по европейските правила

"Южен поток" не е сред най-високите приоритети за ЕС, защото той не добавя диверсификация на източник на ресурс, а само на път. Това обаче в никакъв случай не означава, че ЕС е против "Южен поток", заяви още Кристалина Георгиева.

Просто позицията на ЕК, на страните-членки и българското правителство е, че той трябва да се строи по европейските правила, изтъкна тя.