Станишев: Борисов би трябвало да е политикът на годината в България
Станишев: Борисов би трябвало да е политикът на годината в България / снимка: LAP.bg, Мартин Атанасов

БСП няма политическа кауза и това беше една от причините да загуби изборите, коментира в Годината на Дарик бившият лидер на левицата и настоящ президент на Партията на европейския социалисти - Сергей Станишев. Той осъди изказванията на председателя на Партиотичния фронт - Валери Симеонов по адрес на ромите. И видя сделка между ДПС и ГЕРБ, сключена още през май, когато движението оттегли подкрепата си от кабинета „Орешарски".

Според председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев политикът на годината у нас би трябвало да е премиерът Бойко Борисов.

"Той постигна своите политически цели и е министър-председател за втори път, което е безпрецедентно за България", мотивира се Станишев*. Настоящото правителство е противоестествено, смята той.

"Партии, които са обявяват категорично за проевропейски, са заедно с коалиция, която преминава всякакви граници на европейско мислене. Дори преди няколко дни в парламента Валери Симеонов направи едно буквално расистко изказване. Това е част от управляващото мнозинство. Искам да попитам къде са "Ранобудните". Миналата година протестираха срещу Атака, питаха за златния пръст на Волен Сидеров. Ами златният пръст на Валери Симеонов? Не пръст, а имат споразумение с управляващите. Те са част от управлението. Да не говорим за странната сделка на една партия, която претендира да е лявоцентристка, а всъщност управлява в дясна политика", коментира Станишев.

Според него гласуването на спорните пенсионни промени, при което те бяха приети с одобрението на депутатите от ГЕРБ и ДПС, а другите коалиционни партньори не ги подкрепиха, е доказателство, че няма истинска обща основа в управляващите за това какво трябва да се прави в страната.

Причините БСП да загуби изборите през настоящата година са много, каза Станишев. Сред тях той посочи, че партията е била в отслабена позиция заради предсрочното падане от власт на кабинета "Орешарски".

"БСП загуби изборите, защото една година се опитвахме да правим почти невъзможното, въпреки че се свърши много работа от това, което обещахме за изборите през 2013 година. Опитахме се да правим правителство без мнозинство, което в българските условия и при конфронтационната и агресивна опозиция се оказа неработещо", каза той. Според Станишев социалистите са били подведени и от своите партньори. "След управлението на ГЕРБ, което беше много силово, репресивно в много отношения и към бизнеса, и към хората, и към свободата, нашата формула беше на програмно правителство, с ясна програма, немалка част от нея се изпълняваше, но това създаде и дефицити и деформации. Защото постепенно нашият партньор изземаше все повече власт, все повече позиции в управлението и след европейските избори ние като партия поставихме въпроса, че тези деформации трябва да бъдат коригирани и да има политическо споразумение, много по-ясно разпределящо правилата и отговорностите, ако искаме де вървим напред. Трябва да е ясно, че ДПС свалиха правителството, това беше тяхна политическа нагласа и мисля, че е резултат от сделка с ГЕРБ", каза Станишев.

Според него други причини за изборните загуби на социалистите са това, че БСП не е предложила на хората ясна кауза защо да гласуват за нея, а също така предизборната кампания е била политически вляла, а не такава, която да накара хората да изберат между двете алтернативи - ГЕРБ и БСП.


*В в обзорното политическо предаване Дарик обявява политикът и събитието за съответната година. Според регламента призът "Политик на годината" може да бъде печелен най-много три пъти от един и същи човек. Бойко Борисов вече е бил три пъти първенец в класацията. Политик на годината за 2014-а е заместник-председателят на ЕК и комисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева, а събитието на годината - крахът на КТБ.