Бойко Борисов: През 2014-а започна една наистина нова коалиционна култура
Бойко Борисов: През 2014-а започна една наистина нова коалиционна култура / снимка: LAP.bg, Мартин Атанасов

Министър-председателят Бойко Борисов в интервю за предаването „Годината" на Дарик радио:

Три пъти политик на годината. Заради това, спазвайки правилата ни, не можем да ви номинираме повече. Макар че е честно да кажем, че сте първият премиер, който има нов мандат след края на комунизма, което е политическо достижение.

Дето се вика, имаме толкова по-важни работи, че има историци, статистици, те ще смятат, ще пишат след време.

И какво ще пише за 2014-а историята?

2014-а ще бъде там, когато е бил жената папа и пиратът папа. В Рим като отидете, тези години все едно ги няма. Тяхното папуване ги няма, все едно ги няма тези събития. Или както на зарята за 3 март, преди като беше за 9 септември - цели периоди от българската история се зачеркват. Преди бяха зачеркнали едните, сега другите и България се развива скокообразно - 30-40 години изчезват и все едно не сме живели в тях. В случая 2014-а е точно такава - тя е нулева за фондовете, нулева за приходите, нулева във всяко едно отношение. Така че по-бързо…

Нищо не завърши например - нещо, на което краят… Ето, „Южен поток”. Или вие не го броите за завършен?

Той не е завършен, защото никой писмено не ни е уведомил, че е завършен.

Банка свърши.

Но, че направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши - това е факт, 2014-а свърши. България беше давана за пример в най-тежката финансово-икономическа криза четири години поред за отличник в Европа, за най-дисциплинирана държава.

А нещо да започна, което може пък някъде да напишат с малки букви: през 2014-а започна еди какво си?

През 2014-а започна една нова наистина нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, или поправят, или имат също ново начало. Започна съдебната реформа, пенсионна реформа, здравна реформа, продължихме една добра традиция - за Коледа да дадем 50 милиона за българските пенсионери. Вдигнахме долната граница и праг. За мое съжаление, а за радост на над вече 70 000 български домакинства, семейства, фирми, вчера вечер за пет часа всяка вечер ми докладват колко пари са изплатени по КТБ. Минахме 3 милиарда. 3 милиарда отидоха. Представете си ги тази пари за пенсии, за заплати или за магистрали, за мостове - кой както иска, за култура, за образование. Над 3 милиарда вече се изплатиха от 4 декември досега, което казвам за съжаление, защото живите пари на държавата заминават. Но в същото време пък всичките тези хора, които 4-5 месеца стояха уплашени вкъщи дали ще си получат нещо, вече за Коледа си имат пари по сметките. Така че много неща се започнаха. Върнахме достойнството на България в Европа, отново стана прогнозируем партньор, отново се радват хората там, че има стабилно правителство, благодарение на реформаторите, патриотите, АБВ, разбира се и ГЕРБ. А пък, бих казал, и на една конструктивна опозиция към момента, каквато са и БСП, и ДПС, дори и „Атака” в определени моменти проявяват разум.

Ще се от прехвърлянето на пенсии от частните в държавния фонд?

Те не се прехвърлят. И нещото, което единствено ме плаши, е манипулацията. Защото ние бяхме жертви на манипулация веднъж, сега виждам тази манипулация втори път. Всеки, който ме познава и е работил с мен, знае, че ако ми се дадат добри и правилни доходи, не се съобразявам нито какво ще каже обществото, нито политическата…

Да ви се дадат доводи.

Да. Мотиви, ако щеш. Както искате го кажете. И ако нещо сме сбъркали, ако нещо не е добре изкусурено, в края на краищата държавата е обща на всички българи и никак не е срамно да кажеш: колеги, тук сме сбъркали, връщаме се, поправяме се. Ето това е. Или примерно, което предлагат колегите да надградим, по-правилно. Ами те хората затова разчитат на нас, защото трябва да бъдем…

При първото възражение казаха всички политици от собствената ви коалиция и тези, които ви подкрепят, начина, по който го правите.

Ами, вижте сега, начинът… О’кей, разбирам ги. Ще се опитам да комуникирам и по-често с тях. Но аз и вчера казах - бяхме с госпожа Кунева, с Радан Кънев, с Калфин два дни в Германия заедно, в канцлерството и Бундестага - една делегация, заедно вечеряхме, заедно, дето се казва, си пиехме кафето…

И какво, казвате им: ще местим пенсиите и те мълчат, така ли?

Не. Въобще не се повдигна тази тема. Както и да е. Затова мислех първия ден, когато синдикатите поискаха среща с мен, аз не можех да им откажа. И след това ги помолих колегите, отидоха и на среща с работодателите. Да речем, те са искали, казват, че е по-добре да ги питаме повече, да говорим. Разбира се, съгласен съм, отворен съм. Но в случая не мога да поема цялата вина за лошата комуникация. Нека допуснем, че всички сме подценили комуникацията. Оттук нататък не виждам от какво се притесняват, все пак да си кажа мисълта. Национализация. Ама в момента национализация е извършена, като със закон насила са накарани хората да си слагат парите някъде. Национализация означава да вземеш от 1 януари парите от единия фонд и да го прехвърлиш на друго място. Това означава национализация, ако е държавен фонд. Нищо такова не се случва и няма в момента. Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове. Добре дошли са там да си стоят. Единственото, което според мен е плюсът на това, е, че тези хора сега в частните пенсионни фондове ще се борят за всеки един клиент, както за всяка една банка. Ще се рекламират, ще им обясняват каква доходност имат, ще им казват къде са им парите, ще им плащат всеки месец разпечатки по какъв начин се стопанисват парите на хората. В противен случай какво ще стане? Ако не е така, макар че аз съм възложил да ми се направи една проверка все пак, когато сядаме, защото аз съм абсолютно съгласен и трябва да продължим да си говорим, ще събера пак всичките, ще си кажат още веднъж доводите, ще поканим експерти за плюсовете и минусите. И, повтарям - ако ме убедят, че е лошо човек сам да избира къде да си държи парите, ако е лошо да бъде информиран какво да се направи с парите му и че, ако това не се направи, рискът един ден хората да се изправят пред пенсионни фондове… Имайте предвид, че сега едните трябваше да плащат от 1 януари, нямат пари да плащат. Държавата ще ги плати.

За професионалните фондове. И за тях ли същото ще направите?

Аз мисля, че и за тях трябва да се направи същото. Защо? Защото, ако по закон се гледа, след 10 години, сиреч от сега, от тази година след 1 януари, те трябва да плащат пенсиите.

Не трябваше ли първо с експертите да го направите първо него и след това да го приемете?

За мен Пламен Димитров - шефът на КНСБ, е експерт. За мен д-р Тренчев, които по 20 години се занимават с такава дейност, е експерт. На срещата бяха… Тотю Младенов е експерт. Имаше още колеги от КНСБ и от „Подкрепа” - също са експерти. Повтарям, нито съм се заинатил, нито считам, че ние сме най-умните и каквото предложим е най-умното. Да заповядат колегите да ме убедят. Но в момента…

Ама вече го приехте.

Ние сме го приели, така или иначе по пенсионната реформа сме си дали срок до 31 март да бъде заключена. Ако те ме убедят в едно от тези неща, защото пак ги чух и сутринта, че това било национализация и че някой искал да вземе парите. Кои пари? Всеки човек си остава на мястото, където е.

Вие го правите за свободата на избор, нали?

За свобода на избора, разбира се.

Защо тогава да не го направим истински - всеки да избира за всичките си пари за пенсия дали да ги даде на държавата или на НОИ, защото вярва на държавата, или да ги даде на частен фонд.

Ами то е точно така.

Не е. Говорим за първия стълб, така наречен. Ако ще сме за свободата, да сме за свободата.

Разбира се.

А не свободата наполовина, сега - само за втория стълб свободни, а пък за първия не сме свободни.

Ето това е темата, която всички политически партии без да политиканстват и въобще не искам това да се нарича пенсионна реформа на ГЕРБ, реформатори или АБВ… Напротив. Когато се говори за 20-30 години напред и аз говорих с господин Миков, радвам се, че той, лидерът на БСП имам предвид, каза: готов съм, сядаме и говорим. Господин Местан също изрази такава готовност. Ние, тези четири партии, които сме в коалицията, не виждам нищо лошо в парламента, на председателски съвет или на съвет по тази тема да се намери национален консенсус. И ако трябва и едното, и другото, или съответно да се направи и държавен фонд с капиталови партиди. Абсолютно съм отворен. Аз не мога да разбера… Някой се подплаши, изглежда има нещо нередно. Защото, повярвайте ми, иначе аз единственото, което от петте точки със синдикатите договорихме - съответно този, който укрива осигуровки, да бъде наказван, считах, че най-тежкият проблем е дали с 2, дали с 4 месеца, дали с 6, да се повиши възрастта. Вие забелязвате ли, че от миналата неделя досега нито един политик, никой, нито синдикалист, говори за повишаване на възрастта за пенсиониране. Изведнъж някой се уплаши страшно от тези фондове. Аз не съм мнителен човек, станах мнителен сега. Въобще не съм очаквал, че ще има такава реакция.

Вие подкрепяте ли като десен човек да се отиде още по-натам - всеки да може да си избира къде да му е въобще пенсията, не да има НОИ, не да задължаваш някой да си дава вноски в НОИ. После няма да търси държавата да взима пенсия от нея.

Все пак държавата трябва да има… като говорим от името на държавата и аз, и вие, трябва да знаем, че в държавата има и социалнослаби, има и хора, които по една или друга причина нямат тези възможности, които други, които са се развили. Аз като десен човек веднага бих казал - тези, които изкарват много, да получават най-много; тези, които са учили най-много, да получават повече от другите, защото навремето майка ми ме караше да уча да съм отличник, а други момчета си играеха на поляната пред нас и после - шофьори и викат: ама сега ти взимаш повече, аз взимам по-малко. Да, ама съм се трудил, докторат съм правил, висше образование съм завършвал. С една дума, съгласен съм, но за съжаление държавата е един сбор от различни, ако щете, и етноси, от хора с различни възможности. Дали си ляв или десен, когато са ти поверили едно управление, трябва да се съобразяваш с всички хора. Не може само с тези, които знаят и могат. Разбира се, че това са нашите избиратели и ми е най-лесно да тропам по масата и само към тях да пренасочвам всичко. Но не е правилно.

Понеже говорите за избора, а в здравеопазването - готов ли сте и там да приемете такъв избор  който иска да внася в НЗОК, който иска да си внася в частна каса и да си взима после за лечението от касата, в която е внесъл?

Министър Москов предложи една доста добра реформа в здравеопазването, която я обсъди с целия бранш, аз също присъствах на тази среща. Даде си един срок до април и мисля, че ще се справи. Готов съм да дебатираме по тези теми, но това, което предлага в момента, мисля, че и ще спре течовете, и ще дисциплинира болниците, и съответно по темата…

А за касите какво предлага?

Това, което запомних от думите му - че всяка година тази каса по този начин конструирана фалира. Защото всяка година се актуализира бюджетът с по 200-300 милиона. Това трябва да спре. Каквото ми предложи, ще го приема.

Ако нямате 121 гласа ясна подкрепа, както сега, от Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, ще подадете ли оставка или ще управлявате с гласове от ДПС, Български демократичен център…

Ние по различните важни закони получавахме подкрепа от едни партии, по точно тези от коалицията примерно не ги получихме. И аз им благодаря на тези, които ни подкрепиха. Двата най-важни закона за ГЕРБ бяха Законът за плоския данък, сиреч да оставим най-ниските данъци в Европа в България, с което да подпомагаме бизнеса, и предварителното отчуждение, за да могат да ни вървят инфраструктурните проекти. Там, за съжаление, и от Патриотичния фронт, и от АБВ, не ни подкрепиха. А трябва да ви кажа, че ако тези точно два закона не бяха минали, отдавна да съм отишъл на избори. Така че…

Аз друго ви попитах - ако някой ви напусне от сега подкрепящите ви, вие ще напуснете ли?

Всеки има право да прави каквото иска и каквото е изгодно на неговата партия. В случая аз се ръководя само от едно нещо - видно е, че и народът се поуспокои, видна е огромната подкрепа, която имаме от европейците, от Европейската комисия, от лидерите в Европа - видна е, натъртена е. Те никога не говорят дори така - да излизат и да сочат България за пример, за братство, колко трябва да й се помогне, да е във фокуса на вниманието. Само за една седмица абсолютно провалени спрени програми за над 7 млрд. лева са отпушени и в момента авансите влизат в кръвоносната система на бизнеса в България. И това са работни места, това са доходи. Само за тези 15-20 дена. Само заради това да сме направили правителството, за което благодаря на всички партии в парламента, заради стабилността, която излъчихме, трябва да ви кажа, че в Германия бяха изключително впечатлени от това, че заедно бяха и Калфин, и Кунева, и Радан Кънев, и аз, и Цветанов, в Бундестага, в канцлерството и хората се успокоиха, че в България и на Балканите има стабилна държава. Ще направим съдебната реформа, мисля.

А някой от тази компания готов ли сте да смените?

Аз не. Ако те…

Но, ако някой си тръгне?

Всеки има право.

Господин Миков каза преди малко, че и той е готов да управлява с вас. Стига обаче, постави условие, да махнете плоския данък.

Вижте, аз на господин Миков му предложих да участва в управлението на парламента, като председател на парламента, с ясното съзнание да можем да ангажираме БСП в едно по-широко консенсусно парламентарно мнозинство на разбирателството. Вижте, като си тръгнат или ако ние си тръгнем, какво ще стане? Септември-октомври имаме местни избори. Дотогава служебно правителство, още едни избори за кабинет, оттам влизаме в местни избори - до следващия октомври-ноември пълна какафония в държавата. Пълна. И това, което направихме, бъдете сигурни, че една седмица след като сме го направили, отново ще спрат фондовете. Те няма да дадат едно евро да изтече в подобна несигурна ситуация на европейския данъкоплатец. Затова имаме и по-голяма отговорност. Както виждате, аз с нито една дума не казах как се чувстваха реформаторите да гласуват с БСП заедно, или с „Атака”. Нали, сигурно са се почувствали кофти. Както и ние сме се почувствали обидени от тях, че заради един закон ни привързват в коалиция с ДПС. Трябва да им кажа, аз ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще кажа, ще ги по каня и ще кажа: правя коалиция с ДПС. Аз задкулисни работи не правя никога. И когато някой обаче ми свърши работа и ми помогне в труден момент, аз му казвам „благодаря”. Както казах на ДПС благодаря, че ни помогнаха за плоския данък и за предварителното отчуждение на терените, заради което бяха спрени всичките магистрали в България. Факт. Затова нека да бъдем по-пестеливи в оценките си, да не се засягаме от дребни неща. Отворен съм за диалог, уважавам ги много, особено колегите от Реформаторския блок. С Радан Кънев мисля, че като шеф на и парламентарната група, но и лидер в Реформаторския блок…

Той каза: „Ако имах главен счетоводител като Горанов, щях да го уволня на секундата”.

Вижте сега, то имаше много главни счетоводители от… Затова не е хубаво предварително да се говори или да се дават оценки. Когато Лукарски го избрахме за министър, знаете каква атака имаше по него. Аз единственото, което казах, е, че вярвам на този човек. Има право дори да се научи, ще му помогнем. И той се справя прекрасно. Някак си не бива така лесно да се прикачват хората към една или друга група. Това създава напрежение. Ако се съсредоточим и ние в тази посока, сигурно ще им изкараме и на тях подобни срещи. Не е нужно. Доверието се надгражда в работа. Бих се обърнал към тях - ако някой от министрите, а те са 7 или 8, областните управители, за този един месец съвместно управление на ГЕРБ с реформаторите, ми даде един пример, в който ние сме обслужили, техните министри да излязат да кажат: премиерът ми с обади или еди кой си ми се обади да обслужвам интерес на ДПС. Тогава ще ги разбера. В парламента, поради тази действително много различна в идеологически план комбинация, в която сме в момента. В нормални ситуации, тук Лютви Местан също е прав, в нормална ситуация никога такава коалиция не може да съществува. Ние направихме тази коалиция в една екстремна ситуация, когато освен ГЕРБ, никога това не се е случвало, никой нямаше и математическа възможност да направи правителство. Никой. БСП не искаше, друг не искаше, освен нас не можеше. Затова ние приехме с хилядите си компромиси да направим коалиция и в момента мисля, че се справяме прекрасно за възможностите, които имаме.

Случаят КТБ - събитие на годината в нашата класация. Защо фалира КТБ? Заради действията на прокуратура, публикации в медии или заради управлението на банката?

Цяла съвкупност от дейности. И огромната вина, най-голямата вина си е на Орешарски и финансовия министър тогава - Чобанов. Може би и на вътрешния министър, но тези двамата ако си бяха на мястото, това не можеше да се случи. Защото премиерът, финансовият министър къде официално, къде неофициално, може да разговарят и с БНБ, и с прокурорите, а пък вътрешният министър е на пряко подчинение на премиера, може да го запита, да му зададе въпроси. През медиите войната, която се водеше, ако законът се спазваше, то не биваше така да става. Фаталният изход е, че над 3 милиарда вече сме платили. Дано намерят виновни, дано виновните си понесат отговорност.

България да продължи процедурите по „Южен поток”, (…) срещите в Брюксел. Радан Кънев попита да не би обаче да плащаме на фирмата, която беше избрана да строи и това да е форма да платим още?

Ами да ми се обади и да ме попита. В края на краищата не е честно да подмята непрекъснато неща, които с един телефонен разговор…, а пък той е юристи и би трябвало да ги разбира прекрасно. Ние имаме междуправителствено споразумение между България и Русия. Имаме ратифицирано споразумение българският парламент, по него време не е имало трети пакет. Оттук нататък, поради изолацията на Орешарски и Стойнев, вместо да отидат в Брюксел, да обяснят на колегите там и да им кажат - да се предпазим юридически заради това, както водим в момента арбитражи заради „Бургас-Александруполис”, и за АЕЦ „Белене”, да обяснят в Брюксел, че пет и шести реактор сега, 2015 г. на пети реактор би трябвало да му се удължи животът и ако сме в тези отношения студени, ледени, с Русия, те ако искат да убият България, ще спрат реактора, няма да му удължат живота. Един хилядник като излезе, който дава тока на 30 лева, какво ще стане с цената на тока?

Вие какво мислите да направите?

И затова аз убедих европейските лидери, убедих колегите в Брюксел, че България трябва да работи така по „Южен поток”, все едно не е спрял. Защото той на практика не е спрял, никой не ни е изпратил никакъв документ, че е спрял. А утре…

Путин каза, че е спрял.

Той е президент. Президентът на една държава прави политически изказвания. Може да се е ядосал, може да е искал да блъфира, може той така да смята. Но дали компанията…

Вие за втори път говорите за блъфове. Първо казахте снощи в „Панорама”, че имате чувството, че ви блъфират реформаторите, сега казвате, че Путин ви блъфира.

Аз не си спомням какво съм казал точно в „Панорама”, че бях така преуморен, предишната нощ до два часа работихме в Европейския съвет и успяхме това правило, което беше изключително важно…

Казахте „да не ме блъфират реформаторите”, сега казвате „Путин ме блъфира”. Нещо толкова ли сте заобиколен от блъфиращи?

Не, той може по този начин да притиска всички държави по трасето да взимат решения.

И той го постига. Вие взимате. Сега казвате, че ще започнете да издавате разрешения.

Но как го взимам? След като съм запознал Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Мартин Шулц, канцлера Меркел, Франсоа Оланд и Дейвид Камерън.

И те ви казаха: издавайте разрешения за строителство в морето?

Сиреч, Англия, Франция, Германия и трите власти в Европейския съюз. Колеги, аз имам да плащам след арбитража, понеже предполагам, че ще бъдем осъдени…

Хайде сега. Трябва ли премиерът да каже преди да завърши един арбитраж, че…

Е, какво да кажа? Какво да кажа? Дай Боже да не ни осъдят. Но аз разговарям с кантората, която ни води делата и знам къде са ни слабите места.

И те ви казаха, че ще загубим? За „Белене” говорите, нали?

„Бургас-Александруполис”, „Белене”, удължаване живота на реакторите. България просто трябва по споразумението да си изпълнява своите ангажименти. Какви са те? Министерство на земеделието трябва да си пусне отчуждителните процедури, културното министерство по трасето за археология, транспортното министерство да им разреши да си пуснат робот да си гледат дъното. И когато ние сме си издали надлежно по споразумението тези документи, утре ако има арбитраж или ако има дело и се прекрати „Южен поток” като проект, България няма да е виновна, няма да е виновната страна за това. В момента, когато сме отказали тези процедури, обяснението ни беше, че Драго Стойнев е дал пълномощно, с което Брюксел вече да преговаря с Русия, само че четири месеца те не са преговаряли. Утре всеки един адвокат ще ви каже: хубаво де, ама тогава Брюксел дал ли ви е черно на бяло какво да правите? Четири месеца нямаме писмо от Брюксел. Защо? Защото Драго Стойнев като отиде да се види с еврокомисаря, той бил на друга среща, разминали се часовете уж. Това не е възможно - да се разминат часовете. С една дума, сега нашите европейски партньори знаят в какво менгеме е България и затова ще ни изпратят включително Дейвид Камерън - неговия енергиен министър, от Германия ще дойдат юристи и от Франция, които да погледнат, да ни посъветват, отново да не се наложи да плащаме. Точно обратното. Следващият проблем е - ако „Южен поток”, както и „Набуко” не мине през България и България не получава транзитни такси за това, а обиколи през Турция, Гърция, Македония и Сърбия, както казват, това приемливо ли е за нас? Не е приемливо. Защото и другите тръби, където идват от Украйна и минават през България, и доставят газ в Турция, и те ще спрат. Затова аз казах на нашите европейски приятели и партньори - ако това се случи, или да върнем трасето на „Набуко“, ако газта отива в Турция и да си отиде през България - така, както сме работили години наред и „Набуко” беше ратифициран от българския парламент също така. И съответно, ако пък искаме общият енергиен съюз на Европа да се задейства, да направим ние енергиен хъб на територията на България, образно казано около Варна. То може да е и много по-навътре, може да е при Търговище или при друг град, където да се складира газът и по нашите тръби или допълнителни тръби, интерконекторни, които по присъединяването сега така или иначе правим, да се транспортира газ. Оттам може да дойде и от друго място газ в този хъб - също да се продава и да се транспортира. Тогава една борса, която да продава газа там, ще донесе изключително раздвижване на капитали. С една дума, ние предлагаме варианти, в които нямаме абсолютно никаква зависимост. И не на последно място, аз съм убеден, защото съм документи, чел съм изследвания, и „Селистар”, и „Терез” и Хан Аспарух” - и трите ни находища ще дават много газ след няколко години. И те трябва да имат трасета, по които да вървят.

Това беше годината, в която близо до границата на България се водиха и продължават да се водят, на практика, две войни - едната в Близкия Изток, другата в Украйна. Президентът изказа недоволство от работата на специалните служби на България, визирайки ДАНС конкретно. Трябва ли да бъде сменен шефа на ДАНС, трябва ли да бъде сменен главния секретар на МВР, след като закона ще допусне това?

Аз знам, че това няма да се хареса на много хора, но ГЕРБ направи много добри неща в първия си мандат. И затова хората си гласуваха и все си бяхме на първо място на каквито и да избори да се провеждаха. Ето сега и с тези близо 2 млрд. евро по Оперативна програма „Транспорт” - това са приблизително към 4 млн. лева. Това е вече и „Хемус” магистралата Ловеч ще подмине, това е и „Струма” цялото трасе, софийското метро в третия му диаметър и разширенията, това е тунелът под Шипка. Всичко това сме го постигнали в тези дни благодарение на огромната работа на всички министри, нека така да го кажем. В тази ситуация, ГЕРБ, в тази сфера, кметовете ни в София, Бургас, Стара Загора, на толкова места, във Варна, се справят прекрасно. Какво беше създадено като негативно отношение към ГЕРБ в обществото? За полицейщина, за подслушване. Да, оказа се, и аз му вярвам на Цветанов, оказа се, че абсолютно не е било вярно това. Но усещането, това усещане остана. Затова аз съм човек, който действително искам да виждам как се строи в тази държава, да виждам как хората като минават на „Ситняково” по естакадата или Телевизионната кула, или когато минават на Лъвов мост или се возят в метрото, да си спомнят, че само преди няколко години това беше мечта, това го нямаше. Като тръгнат за морето, сега както има „Тракия”, така ще ходят до Бяло море по „Струма”, така ще ходят до Варна по „Хемус”. Това искам да видя с очите си. И всичко, което ми пречи на това, съм склонен да го махам настрани. Затова, аз на ДАНС бих й дал…

По по-дълъг начин сега казвате - няма да се занимавате сега с ДАНС.

Ако искаме да си вкараме проблем, ако искаме да си вкараме…

Както с пенсиите направихте.

Както с пенсиите.

Нали, вкарахте си проблеми?

Ние искаме да направим безспорно. Моят аргумент за пенсиите е демокрация, да остане избор. Обаче виждам, че интерпретацията е друга. Ще положа всички усилия да убедя колегите или те мен в правотата си. Като повтарям предварително, аз не съм инат човек - ако ме убедят, добре. До този момент нито един аргумент нямат да ме убедят. Напротив, виждам, че от това, което сме предложили, може да се подобри с още стъпки и да стигнем до това, което с вас говорихме. Ако го предложат, даже на поправки влизаме.

Знаете ли с пенсиите тази седмица какво направихте? Че това предаване, аз исках да го проведем по друг начин. Бях на една конференция тази седмица в Конго, Африка, където обсъждат образованието по света. Годината е белязана от темата „Образование”. 130 деца в Пакистан ги убиват за това, че ходят на училище.

Ужасно, ужасно.

В Нигерия отвлякоха отново 200 ученички затова, че ходят на училище.

Ужасно, ужасно.

Светът говори за образование, България говори за пенсии. Обаче пак така злобата на деня се превърна, че се занимаваме с, и тук и ГЕРБ имате заслуга, че вкарахте тази тема по този начин. Някак си се губят големите теми.

Напротив, важно е, че големите теми вървят. Тази тема е решима на базата на разума и диалога. А що се касае за службите, също предлагам да бъдем по-търпеливи, по-толерантни. Мнението ми, че във външнополитически план, в контраразузнавателната си дейност ДАНС се справят прекрасно. Във вътрешен план може да са допуснали слабост, и аз съм казал, искам специално на Писанчев да ми подаде за финансовото разузнаване, за финансовия контрол, който имаме вътре в страната - там да видим. Той ми каза, че имаме и наказани и уволнени, включително. Може там да се подобри работата. И вече правихме съвещания без да ги шумим много, с прокурори, с МВР относно контрабандата, сивата икономика. Първата задача на ДАНС, която съм им сложил, вътре в страната, е да помогнат да се събере всичко от сивата икономика да влезе в бюджета, да има за коледни, да има за великденски надбавки.

Защо тази година България пак не отдели повече пари за образование, наука и култура?

Защото 3 млрд. вече минаха, отидоха в КТБ.

То въпросът е как се разпределят.

Както виждате и за МВР и за обраната също по-малко се дадоха, но над 3 млрд. отидоха за здравеопазването.

И фона: България я управлява ЮНЕСКО в момента - точно тази организация. Какво трябва да направи България Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН?

Г-жа Бокова си е направила каквото трябва за своя авторитет - управлява ЮНЕСКО, което е прекрасно. А за да стане шеф на ООН трябва съгласие на много държави, много работа и много…

Вие ще го търсите ли активно?

Сега януари месец ще се видя с нея. Знаете, предишния път пак се случи така, че ние работихме в нейна подкрепа, и мисля, че тя винаги го е казвала.

Два мандата станаха с ваша подкрепа.

Да. Прекрасно работим. Така че и тя ни е благодарила, и ние й благодарим. И хубаво е, че има такива българи като нея, като Кристалина, като тези, които дърпат напред.

Има ли шанс, според вас, българка, Бокова начело на ООН?

Във всички случаи ще се опитаме да направим максимума. Така че аз примерно, бях страшно впечатлен от колегите, примерно Дейвид Камерън ми казва: Имате такъв еврокомисар, просото… Когато имаме успяващи хора навън, когато сме в екип и си помагаме, мисля че сме по-силни. Сега трябва просто да сме по-спокойни, да си стабилизираме държавата.

Коя е целта на 2015 г.?

2015 г. целите са да продължим да…

Хайде дайте нещо. Даже, помните ли, вие в „Дарик” пишете обикновено какво ще направите следващата година. Кое ще е първото, което ще напишете?

Не знам Радосвет дали е тук.

Ама после ги проверяваме следващата година.

Абсолютно всичко, което съм написал, той го е казал пред теб, е изпълнено.

За догодина?

Финансова стабилност, растеж…

Това е в общия план, но нещо по-конкретно.

…работа по еврофондовете, енергийната ефективност. Аз съм убеден, догодина някъде напролет ще сме готови с проекти и с всичко, и когато, примерно, такива квартали като „Аспарухово” във Варна, сега подготвят, онези кметове, които са най-бързи, те ще получат първи. Ще видите как градовете рязко там, където се санират…

До края на 2015 г. колко ще се санират? Какво ви казват?

Около 1 млрд. сме заделили за саниране.

Това колко блокове са?

Много. И то горе-долу толкова сме предвидили, защото чисто с проекти, с възможности да стават, докато заработят както трябва, няма да успеят. Но това в дългосрочен план е огромна инвестиция от страна на държавата в българските граждани. Повишаваш цената на имота, намаляваш енергиите - осветление, отопление, електричество, всичко - красотата на сградите, животът на сградите още 20-30 години, красотата на комплексите.

Предметът на 2014 г.? Вещта, която символизира годината.

В смисъл?

В смисъл, „Тайм” пише, че според тях, предметът на годината са чадърите на протестиращите в Хонконг. Това е символът на тази година - с този предмет ще остане. Йорданка Фандъкова каза: жълтото паве. Защото тази година се занима, как да… вие сте били и кмет на София, проблемът е как да направиш такива жълти павета. Айде да издам какво ще каже главният прокурор след малко, понеже го записах - той каза: едни отключени белезници. А вие?

Не ми стига толкова акъла нещо по-такова да измисля.

По-предметно.

Предметно…

Радан Кънев - книга за историята на Крим се сети. А Бойко Борисов с предмет?

С предмет…

Казаха: бюлетината, казаха урната. Веселин Вучков каза бюлетината.

Аз искам да видя магистралата готова. И „Марица”, и „Струма”, и „Хемус” да ги видя в действие.

Това ще е предметът на 2015 г., обаче. А 2014 г. няма.

2014 г., ако трябва да го материализираме е КТБ. Ако не беше тези милиарди, как, представители си, сега да се караме в парламента как да разпределим 3 млрд. - дали 200-300 млн. в култура, а пък 400-500 в спорта, дали милиарда да дадем още за образование и за университети, дали да не построим още два „Лувъра”. Просто, всяка вечер като ми се обади Горанов и ми каже колко по 300 по 400 млн. на ден са излезли. И между другото, ето помните Реформаторите говориха за фонда за подпомагане, защото така сме сменили човека, виждате, че в момента фондът, Финансово министерство и всички български банки - 9, които плащат, перфектно работят по изплащането на парите.на хората. Така че нищо страшно не се видя в това. Пак се вдигна шум, ако си спомняте.

Добре. След малко ще обявим политика на 2014 г. Вие имате право на номинация. Кой ще е политик на годината?

Политикът - тези, които побеждават на избори. Това е, както виждате и „Златната топка” в Европа се дава на футболистите, на тези футболисти, на които техните отбори…

Кой?

Ние двама сме побеждавали на избори - аз и Кристалина.

И вие понеже ние можете. Бойко Борисов - още един глас за Кристалина Георгиева.

Така че Кристалина заслужава тази година да стане. Имах си аз да изберем политик, който е губил няколко пъти.