Проверят безопасни ли са автобусите преди празниците
Проверят безопасни ли са автобусите преди празниците / снимка: БГНЕС, архив

Голямото пътуване за празниците вече започна. Предпразнично хиляди българи тръгват на път към различни краища на страната. За най-натоварените маршрути са осигурени допълнителни автобуси, съобщава Нова телевизия.

Само от столичната автогара, преди Коледа, с автобуси ще заминат около 50 000 души. Пътуванията вече започнаха, но най-много ще тръгнат на 23 и 24 декември, за когато по всички линии ще има и извънредни автобуси. Всеки ден от автогарата заминават около 15 000 души и пристигат около 10 000. За да се осигури безопасното пътуване по празниците, инспекторите от „Автомобилна администрация" затегнаха контрола и започнаха масови проверки на автобусите в цялата страна. Те ще проверяват и всеки автобус, който тръгва от столичната автогара.

„Нашата цел е да осигурим безопасност на превозите и спокойствие на пътниците", обясни директорът на ДАИ в София Кънчо Димитров и добави:

„Искаме и да разберем дали водачите са спазили необходимите почивки - да няма преумора при тях, защото това е много важен фактор за сигурността на движението".

„Проверяваме дали гумите отговарят за сезона, дали багажните разписки са поставени на багажа на пътниците. Дали всички светлини работят, челното стъкло дали е цяло, чистачките също", уточни Тодор Бранков от ДАИ. Инспекторите ще следят и хигиената в автобусите.

Освен за автобусите, допълнителни места ще има и за хората, избрали да пътуват с влак. От 23 до 29 декември ще бъдат осигурени близо 11 000 допълнителни места за 127 влака по основните направления.

Най-евтиният вариант е двупосочен билет. Той гарантира и сигурно място на връщане, когато отново хиляди ще тръгнат на път.

Източник: NovaNews.bg