Григор Димитров е Спортист №1 на годината
Григор Димитров е Спортист №1 на годината / снимка: БГНЕС, архив

Първата ракета на България Григор Димитров е Спортист №1 на страната за 2014 година, съобщава Gong.bg

Гришо е най-успешният български тенисист в историята и стана първият, влязъл в Топ 10 на ATP. През 2014-а той спечели три титли, на различни настилки, стигна полуфинал на Уимбълдън, и четвъртфинал на Australian Open. Димитров стигна до осмо място в ранглистата през август, а в момента е под №11.

Призът на Гришо, за №1, бе обявен от кмета на София Йорданка Фандъкова, която бе патрон на церемонията.

Церемонията Спортист на годината 2014 се проведе в НДК, за 12-ти път организирана от Нове холдинг, с партньорството на Gong.bg и Дарик радио.

Вече 57 години в България се определя най-добрият спортист на изминаващата година. Йоана Гочева, Камен Алипиев и Петър Бакърджиев водиха церемонията, а Миленита и Рут Колева забавляваха гостите с изпълненията си.

Ето и десетката:

10. Александър Костадинов - борба

9. Мирослав Кирчев - кану каяк

8. Боян Петров - аплинизъм

7. Станилия Стаменова - кану-каяк

6. Цветана Пиронкова - тенис

Голямата петица:

5. Кубрат Пулев - бокс

Кобрата не присъства на церемонията в София.

4. Станимира Петрова - бокс

"За мен е чест че съм тук, благодаря на моите родители, на федерацията, на треньорите," заяви световната шампионка по бокс от сцената.

3. Александра Жекова - сноуборд

Думите на Сани от сцената: „Добър вечер на всички. Искам да благодаря на моето семейство, което е тук, и на Българската федерация по ски, които ми помагат да следвам мечтите си."

2. Иван Марков - вдигане на тежести

Преди обявяването на първия в класацията, приз получи и Треньор №1 на 2014-та, Ина Ананиева - наставник на абсолютните световни шампионки - ансамбълът по художествена гимнастика.

Стела Енева за поредна година стана №1 при Спортистите с увреждания. Тя бе наградена от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Отбор на годината - съвсем очаквано - станаха златните момичета - ансамбълът по художествена гимнастика.

1. ГРИГОР ДИМИТРОВ - тенис