Европейските медии подхождат различно към публикуването на карикатури на „Шарли ебдо”
Европейските медии подхождат различно към публикуването на карикатури на „Шарли ебдо” / снимка: Guliver/Getty Images

Много европейски вестници препечатаха карикатури на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо” в знак на протест срещу убийствата, извършени от ислямистки екстремисти, които бяха възприети като атака срещу свободата на словото и традицията на континента във визуалната сатира, предаде Ройтерс.

На повечето заглавни страници обаче се изразява солидарност с 12-те души - журналисти и полицаи, които бяха убити при вчерашното нападение, като на тях бяха публикувани карикатури и редакционни статии, отклоняващи се от по-провокативните скечове на „Шарли ебдо”, осмиващи исляма.

В Дания през 2005 г. вестник „Юландс постен” публикува карикатури, осмиващи пророка Мохамед, предизвиквайки протести из целия мюсюлмански свят, при които загинаха най-малко 50 души. Днес четири датски вестника препечатаха карикатурите на френския сатиричен седмичник.

Но „Юландс постен”, чийто екип е под полицейска закрила от скандала около карикатурите, реши да не отпечатва тези на „Шарли ебдо”.

В Швеция художникът Ларш Вилкс живее под полицейска закрила, откакто неговата рисунка на пророка Мохамед като куче му донесе смъртни заплахи. Шведският вестник „Експресен” препечата последния туит на „Шарли ебдо”, осмиващ лидера на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади.

„За мнозина очевидният извод ще е да не излизат на преден план, да се покрият и да избягват да провокират силни емоции”, пише в редакционна статия датският вестник „Берлингске тиденде”, който публикува няколко от карикатурите на „Шарли ебдо”. „Но ние не трябва да залягаме, защото тогава ще се предадем на една неприемлива заплаха за културата”.

На заглавната страница на австрийския вестник „Залцбургер нахрихтен” има карикатура, състояща се от черен фон с мастило и писалка в единия ъгъл, а на фона е написано с ръкописни букви посланието: „Като карикатурист, досега смятах, че няма тема, която да не може да бъде нарисувана. Трябва да призная, че трагедията вчера в Париж ме научи на друго”.

Норвежкият поет Ховард Рем отправи призив да се публикуват карикатурите на „Шарли ебдо”, за да се запази важна европейска традиция.

Във Франция консервативният всекидневник „Фигаро” отпечата в черно синия си титул, а под него бе поставено заглавието „Убиха свободата”, но не препечата никакви карикатури. Комунистическият всекидневник „Юманите” отпечата снимка на последната заглавна страница на „Шарли ебдо”.

Парижкият таблоид „Паризиен” също отпечата на първа страница някои карикатури. Във Великобритания нито един от националните вестници не публикува карикатура на „Шарли ебдо”, макар че някои излязоха със снимки на първите страници, но не на видно място.

Най-продаваният берлински вестник „Бе Цет”, който излиза в тираж почти 130 000, препечата на първа страница 18 заглавни страници на „Шарли ебдо” - със заглавие „Vive la liberte” („Да живее свободата”). Тя включваше и карикатурата на Мохамед с надпис „100 удара с камшик, ако не се смееш до смърт”.

В Италия „Кориере дела сера” посвети всички страници от първа до шеста на шест карикатури на „Шарли ебдо”. Испанското консервативно издание „Расон” препечата на първа страница октомврийска заглавна страница на „Шарли ебдо”, на която Мохамед е изобразен коленичил с опряно острие на нож, а заглавието гласи „Всички сме Шарли ебдо”.

Източник: БТА