Атаката срещу „Шарли ебдо” е нов „хибриден” модел на тероризъм
Атаката срещу „Шарли ебдо” е нов „хибриден” модел на тероризъм / снимка: Guliver/Getty Images

Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо” бележи възникването на нов „хибриден” модел на терористичните актове, пише вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от ТАСС.

С възхода на групировката „Ислямска държава” (ИД) анализаторите на тероризма съставиха обща формула за предполагаемите бъдещи нападения: докато старата мрежа Ал Кайда все още е съсредоточена върху „ефектни”, но трудно осъществими заговори, напр. за отвличане на самолети, ИД вероятно ще извършва по-скромни, по-аматьорски атаки, които после ще прокламира по социалните мрежи, за да привлече последователи от западни държави, припомня вестникът.

Убийствата в „Шарли ебдо” обаче опровергават тази теза. Безмилостните действия на убийците имат белези от подхода както на Ал Кайда, така и на ИД - внимателно планиране, професионално изпълнение и ефектност, при което много малка група действа с ограничени ресурси. Така че сега възниква заплаха от нов, „по-внимателно калиброван хибриден терор”, констатира „Файненшъл таймс”. Такъв, който трудно ще бъде проследяван от един източник или който ще бъде предизвикан от ясна верига от командване.

Все пак все още не е ясно дали атаката на братята Куаши и средите, в които се движат, е нещо самобитно, или е сигнал за нова тенденция. Западните разузнавателни служби са почти сигурни, че братята имат отдавнашни връзки с Ал Кайда, което те заявиха в петък следобед по телефона пред френска телевизия, преди да бъдат убити. Първо, те са на 30 и няколко години, т.е. от поколението, за което не ИД, а Осама бин Ладен е гласът на глобалния джихад. Друг признак е това, че те не убиват безразборно като „Ислямска държава” а целенасочено - карикатуристи, които обвиняват в богохулство, заключава вестникът.

Източник: БТА