Ал Кайда иска да си върне позициите в джихадисткото движение
Ал Кайда иска да си върне позициите в джихадисткото движение / БГНЕС

Поемайки отговорността за нападението срещу "Шарли ебдо", Ал Кайда цели да покаже, че е способна да нанесе голям удар на Запад, и така да си върне изгубените позиции в джихадисткото движение, отстъпени на конкурентната групировка "Ислямска държава" (ИД), смятат експерти.

"Атаката срещу "Шарли ебдо" несъмнено вдига акциите на Ал Кайда в съперничеството й с ИД", твърди Лоран Бонфоа - специалист по Йемен, откъдето бе пратен в сряда видеозаписът, преценен като автентичен от разузнаването на САЩ.

2014 г. много сериозно оспори лидерството на Ал Кайда сред джихадистите в Близкия изток, по-специално в Сирия и Ирак. ИД спечели авторитет в идеологически и военен план след братоубийствените битки в Сирия, отнели живота на хиляди хора и ограничили влиянието на Фронта "Ан Нусра" - официалния клон на мрежата, изградена от покойния Осама бин Ладен, в страната на Башар Асад.

Оглавена от Айман аз Зауахири след ликвидирането на Бин Ладен през 2011 г., Ал Кайда остана обаче могъща и опасна в Йемен, където вече над десетилетие организира зрелищни и кръвопролитни акции срещу силите за сигурност и срещу чуждестранни обекти.

Макар и атакувани от американски дронове, водачите на Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП), обединила саудитския и йеменския клон на терористичната мрежа, дадоха отпор на Вашингтон. През декември бойците им осуетиха операция на специалните сили на САЩ за освобождаване на двама заложници - американец и южноафриканец, които бяха убити.

Ал Кайда пое отговорност за касапницата от 7 януари в редакцията на френското сатирично сп. "Шарли ебдо", така че международният отзвук да повиши духа на бойците й, да привлече нови хора в редиците на джихада и да върне в нейни ръце инициативата във всички сфери, включително в пропагандата, твърдят експерти.

"Пропаганда чрез действия"

След възхода на ИД "Ал Кайда се опитва да отвърне с акции, подобни на тези от десетилетието 2001-2011 г.", обяснява Матийо Гидер, преподавател по ислямознание в Тулузкия университет. "Шарли ебдо" е "акция за пропаганда чрез действия", която може да върне обратно джихадисти, напуснали мрежата, смята Гидер. Ал Кайда според него има шанс да събере нови сили, тъй като ИД е "отслабена от ударите" на международната коалиция в Ирак и Сирия. Тук действа "принципът на скачените съдове", добавя той.

По думите на Бонфоа, "АКАП разполага с по-слаби средства от тези на ИД", но "Ал Кайда все така представлява заплаха, още повече че съперничеството между двете организации може да предизвика един вид състезание".

Според друга специалистка по Йемен - Ейприл Лонгли от Международната кризисна група, "подчертаната слабост на държавата" в Йемен, откакто през септември шиитски милиции превзеха столицата Сана, "отваря нови възможности за АКАП". Тя пояснява, че покрай стремежа си да излезе на преден план в борбата срещу шиитските милиции Ал Кайда - сунитска мрежа, прокарва "верски" послания и "печели нови съюзници" сред сунитските племена "не с идеологията си, а по-скоро заради общия враг".

Събитията в Париж се развиха "на фона на големи рокади в джихадисткото движение", потвърждава Жан-Пиер Филию, преподавател в Университета за политически науки в Париж. Според него, "ключовият човек в тази широка конспирация" е Бубакер ал Хаким - френско-тунизийски джихадист, сражавал се през 2004 г. на страната на Ал Кайда в Ирак и оттогава кажи-речи духовен водач за братята Куаши, които "не успели обаче в момента да го открият".

Двамата братя, извършили клането в "Шарли ебдо", са били обучени през 2011 г. в Йемен от АКАП под "духовното" ръководство на Ануар ал Аулаки - роден в САЩ йеменски имам, убит същата година от американски дрон, добавя експертът.

"И съвсем логично" АКАП "се опитва да присвои заслугата за тази акция", обяснява Филию. Но Бубакер ал Хаким с прякор Мукател "междувременно се е наредил сред ключовите водачи на "Ислямска държава", поела отговорността за убийствата на тунизийските светски опозиционери Шокри Белаид и Мохамед Брахми през 2013 г.

"Следователно става дума за съревнование между "историческата" АКАП и "Ислямска държава", пред която Амеди Кулибали - третият нападател от Париж, убил четирима евреи в магазин за кашерни храни, "е положил клетва за пълно и безусловно подчинение, потвърдена в посмъртния му видеозапис", посочва още Филию.

ИД обаче не е поела отговорност за това нападение. По думите на Рита Кац, съучредител на SITE - група, която следи онлайн джихадисткото движение, "поета е отговорност за първото официално нападение на Запад, успешно осъществено от АКАП след провали" като неуспеха на нигерийския младеж, опитал се да взриви в полет американски самолет през 2009 г., и случая с колетите бомби, пратени с товарен самолет за САЩ следващата година.

Източник: БТА