БСП поиска Борисов да се заеме със справянето с бежанската вълна
БСП поиска Борисов да се заеме със справянето с бежанската вълна / снимка: БГНЕС
БСП поиска Борисов да се заеме със справянето с бежанската вълна
77429
БСП поиска Борисов да се заеме със справянето с бежанската вълна
  • БСП поиска Борисов да се заеме със справянето с бежанската вълна

В декларация от парламентарната трибуна БСП обвини управляващите, че са изпаднали в паника около справянето с бежанската вълна.

Червените поискаха премиерът Бойко Борисов лично да поеме координацията за справяне с бежанския натиск, а ако е необходимо, президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност.

Управляващите да преценят и дали да не увеличат финансирането на разузнавателните служби. Левицата призова патриотите и ксенофобите да не спекулират с темата.

„Няма как правителството да е подготвено, защото когато България се сблъска с бежанската криза през лятото на 2013 година, когато през 2014 година се изграждаха допълнителни центрове за настаняване, когато се дебатираше около процедурите за издаване на статута бежанец, когато се укрепваше българо-турската граница, тогава днешните управляващи не участваха в работата, а бяха заето с бойкот и крещяха оставка", заяви Атанас Мерджанов, който прочете позицията на БСП от парламентарната трибуна.

„Преди година да се строи защитно съоръжение по границата беше скандал. Сезирахте прокуратурата, заплашвахте със санкции от страна на ЕК, искахте вот на недоверие. Сега, като че ли, разбрахте, че оградата по границата е неизбежна. Макар и самото й изграждане да струва скъпо в дългосрочен план е по-евтиното решение за контрол на миграционния поток", добави Мерджанов.

„Упреквахте ни, че не сме провели обществена поръчка, а в сряда Борисов поиска от парламента разрешение да започне да строи възможно най-бързо по облекчена процедура и на висока цена. Решихте да включите армейска техника в охраната на границата, докато довчера осмивахте факта, че Министерството на отбраната помага при строежа на оградата. Но не двойният ви стандарт и политическото ви лицемерие са предмет на тази декларация", добави още Мерджанов.

В декларацията социалистите посочват още, че макар и в опозиция, са готови да подкрепят всяко адекватно действие, което да предотврати нова бежанска криза.

„Неадекватно действие е свалянето на полицейската охрана от границата преди да е осигурен друг начин за защитата й. Не е адекватно действие назначението на Никола Казаков за шеф на Агенцията за бежанците, след като той е сред основните отговорници страната ни да се окаже напълно неподготвена от притока на бежанци през 2013 година", посочват още от БСП.