Първанов: АБВ ще отправи ръка към БСП
Първанов: АБВ ще отправи ръка към БСП / снимка: БГНЕС, архив

„АБВ подава ръка към всички, ще отправи ръка и към БСП. Не бих си позволил да направим левицата заложник на личностно противопоставяне", каза в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Аз съм човек, който е показал, че може да преглътне болката и огорчението. България не може да се развива без силна левица. Ако ние не го разбираме, толкова по-зле за нас. Готови сме да обсъждаме съвместни кандидатури за кметове и формули за участие със смесени или отделни листи при необходимост. Ще развием идеите си за това как да изглежда новата лява идентичност, ангажирани не само с традиционните социални слоеве, но и към активните", допълни той.

„Нашето отношение към управлението зависи от това доколко се изпълнява програмната декларация. Липсата на диалог е проблем, но по-голямата беда е да се произведе документ, който е по-слаб от програмната декларация. Аз видях 180 приоритета, но това е размиване на ангажиментите", каза Първанов, като призна, че АБВ не са били поканени при обсъждането на програмата.

„АБВ не скача и не се мръщи заради кадрови назначения, а спори за политики. Това е разликата между нас и останалите коалиционни партньори. Лесно е да се парадира с лява политика на барикадите, трудно е да се прави, когато си в управлението", коментира той.

Лидерът на АБВ коментира и реформата в съдебната система. „Този проект е слаб, защото е написан декларативно и има доста клишета. Нека ни убедят партньорите, само заради евродоклада не става", каза Първанов, като допълни, че АБВ ще подкрепи стратегията, но ще има своето особено мнение и ще го изрази тогава, когато се обсъждат законите.

По думите му АБВ подкрепя референдум, ако не по-рано, то заедно с местните избори, на който освен за задължително гласуване да се пита и за мажоритарен избор. Въпреки резервите му към задължителното гласуване, нямало друг начин за озаптяване на покупко-продажбата на гласове.

Източник: Novanews.bg