Нападенията в Париж подхраниха конспиративни теории
Нападенията в Париж подхраниха конспиративни теории / снимка: БГНЕС, архив

Десет дни след вълната от нападения, отнела живота на 17 души в Париж, процъфтяват какви ли не конспиративни теории, отбелязва Франс прес.

Някои от тях се появиха в социалните мрежи броени часове след като медиите разпространиха на 7 януари кадри от нападението на братята Куаши срещу редакцията на в. "Шарли ебдо".

Конспиративните теории се подхранват от няколко елемента, като например личната карта, изгубена от единия от братята Куаши, което помогна за неговата бърза идентификация от органите на реда, или зле затворен телефон в еврейския супермаркет по време на заложническата криза, организирана от съратника на Куаши - Амеди Кулибали, което помогна на полицията да проследи какво се случва в магазина в реално време.

Теориите се подхраниха от това, че някои съзряха нещо странно в многомилионното шествие в Париж на 11 януари, в което лидери и обикновени хора от цял свят изразиха солидарност с френския народ. Според някои маршрутът на похода в Париж е начертал границите на Израел.

Нападенията в Париж са били операция на нечии тайни служби. Нападенията са медиен заговор. Нападенията са заговор, насочен срещу мюсюлманите и визиращ тяхното дискредитиране. В нападенията може би е замесено предполагаемото тайно общество Илюминати. Случилото се в Париж е резултат от еврейско-масонски заговор - това са само някои от странните теории.

Сайтът Рефлексион пък съсредоточи вниманието си върху спътницата спътницата на Амеди Кулибали - Хаят Бумедиен. Според турските власти тя е влязла в Сирия на 8 януари, след като е пристигнала на истанбулско летище от Мадрид на 2 февруари.

Испански източници пък казаха, че Кулибали е отвел лично Бумедиен и още петима души, от които двама французи, свързани с афганистанска мрежа за джихадисти, на мадридското летище Барахас на 2 януари, откъдето те са отпътували за Истанбул, за да влязатта оттам в Сирия. Това е станало дни преди нападенията, извършени от Кулибали - а именно убийството на полицайка в Монруж в Париж на 8 януари и взимането на заложници на следващия ден в еврейския супермаркет. По време на самите нападения обаче се появиха твърденията, че Бумедиен е била заедно с Кулибали и при убийството, и в супермаркета.

В интернет беше качено видео, според което един от хората в супермаркета, е отведен след края на заложническата криза от френските служби встрани от останалите и това може би е вероятно Бумедиен. Всичко това подхрани версията, цитирана от Рефлексион, че Бумедиен, е двоен агент, вербувана от тайни служби, за да проникне в редиците на джихадистите. Сега в Сирия тя ще бъде приета като вдовица на един от "героите" от Париж и така ще има възможност да проучи какво се случва в редиците на джихадистите и да информира онези, които са я вербували. Според една версия Бумедиен била вербувана от Главната дирекция за външна сигурност на Франция.

Според друга версия тя дори била дори агент на Мосад, внедрена да бъде приятелка на терориста Кулибали, която обаче не успяла да го разубеди да не атакува евреи.

По повод на всички тези теории Мохамед Трия, президент на футболния клуб Дюшер в проблемен квартал на Лион, разказва, че след нападенията в Париж той събрал момчета от клуба, за да поговори с тях за атентатите.

Дойдоха около 40 момчета на възраст 13-16 години и направо бях потресен от техните версии за случилото се в Париж.

Те не са били информирани от медиите, а от социалните мрежи. Това е единственият източник, до който те имат достъп и те вярват, че всичко в тези мрежи е истина, разказва Трия.

Източник: БТА