САЩ вече не бързат със свалянето на Асад
САЩ вече не бързат със свалянето на Асад / БГНЕС, архив

Подкрепата на Вашингтон за две дипломатически инициативи в Сирия показва, че властите в САЩ изглежда вече не се стремят към възможно най-скорошно отстраняване на Башар Асад от власт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Администрацията на американския президент Барак Обама продължава да смята, че устойчивото политическо решение изисква Асад да се оттегли от властта. Изправени пред военна безизходица, добре въоръжени джихадисти и най-тежката хуманитарна криза в света, САЩ тихомълком са решили да последват международните дипломатически усилия, които може да доведат до по-постепенни промени в Сирия, смята изданието. Други американски действия също карат страните в конфликта да смятат, че според Вашингтон, ако Асад бъде свален, няма да има какво да обуздае хаоса и екстремизма. Американските самолети вече бомбардират екстремистите от Ислямска държава в Сирия редом със сирийските самолети.

Американски представители уверяват Асад, че действията на САЩ не са насочени срещу сирийските войски пише "Ню Йорк таймс". САЩ продължават да обучават бунтовниците в Сирия, но вече предимно с цел да се бият срещу Ислямска държава. А сега Вашингтон публично подкрепи инициативи на Русия и на ООН за преговори между воюващите страни и за "замразяване" на боевете на терена.

Западните лидери вече открито говорят за някакво споразумение, което да спре разпадането на Сирия по модела на Ирак и Либия. Това обаче само отчуждава редовите бунтовници от Вашингтон, които смятат, че САЩ търсят възможност да се споразумеят с Асад, подчертава изданието, припомняйки думите на критиците, че Вашингтон просто търси начин да прехвърли сирийския проблем на Русия и Иран - дори с риск да се стигне до засилване на влиянието им.

Източник: БТА