Русия блокира декларация за Украйна на Съвета за сигурност на ООН
Русия блокира декларация за Украйна на Съвета за сигурност на ООН / снимка: БГНЕС, архив

Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН, критикуваща изявленията на проруски сепаратисти и осъждаща ескалацията на насилието в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната атака срещу Мариупол, при която бяха убити десетки и ранени над сто цивилни", както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи в осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват еднодушно одобрение. Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

Версия на текста, с която се запознал Ройтерс, конкретно назовава Александър Захарченко, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, който вчера заяви, че офанзивата срещу Мариупол е "най-добрият паметник за нашите жертви" и обеща настъплението да продължи. Текстът, цитиран от Ройтерс, "осъжда най-категорично подобни безотговорни изказвания".

Източник: БТА