Гърците гласуват активно на изборите
Гърците гласуват активно на изборите / снимка: БГНЕС

Гръцките гласоподаватели доста активно участват в днешните предсрочни парламентарни избори. На избирателните участъци започват да се образуват малки опашки, предава РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

Хората започнаха да пристигат след 8 часа и стават все повече. Но по-голямата част ще дойдат след 12, е заявил наблюдател на партията СИРИЗА в участък в квартал Халандри на Атина.

Сега гласуват главно възрастни хора, младежите обикновено идват през втората половина на деня.

В днешните избори участват 18 партии и четири предизборни коалиции. Всеки избирател получава в избирателния участък плик и 22 бюлетини. В стаичката той избира списъка на партията, която поддържа, и поставя кръст срещу фамилията на избраните от него кандидати. Може да отбележи до четирима кандидати. Неизползваните бюлетини гласоподавателят изхвърля в чувал, поставен във всяка кабина, а попълнената бюлетина поставя в плика под погледа на член на избирателната комисия и пуска в урната.

Гласуването в отделните участъци може да бъде продължено по решение на председателя на комисията, ако заради опашките не всички са успели да упражнят правото си на глас.

Преброяването на гласовете ще започне след затваряне на всички участъци.

Първите официални резултати ще се появят около 22 часа.