Болшой театър ще покаже в кина по целия свят балета „Лебедово езеро”
Болшой театър ще покаже в кина по целия свят балета „Лебедово езеро” / снимка: Guliver/Getty Images

„Визитната си картичка” - балета „Лебедово езеро” - ще покаже днес Болшой театър в повече от 1000 кина по целия свят, предаде ТАСС. Прякото излъчване ще започне в 18.00 ч. московско време (17.00 ч. българско време).

Многонационалната аудитория ще види спектакъла в постановката на видния руски хореограф, народния артист на СССР Юрий Григорович. Ще танцуват примата на Болшой театър Светлана Захарова (Одета-Одилия) и ярките представители на младото поколение Денис Родикин (принц Зигфрид) и Артемий Беляков (Злият гений).

Премиерата на „Лебедово езеро” на Чайковски се е състояла на 20 февруари (4 март) 1877 г. именно в Болшой театър. Спектакълът в постановка на Вацлав Рейзингер обаче се проваля. След смъртта на композитора в Мариинския театър в Санкт Петербург балетът е поставен отново от Мариус Петипа и Лев Иванов. И до днес той си остава най-знаменит.

В Болшой театър „Лебедово езеро” претърпява най-малко пет редакции. За пръв път Григорович се заема с балета… по необходимост. През 1969 г. предстои турне на Болшой театър във Великобритания. В програмата е предложено и „Лебедово езеро”, но балетът не е обновяван от 1956 г. Вместо да го „поотръска от прахта”, Григорович, заедно с художника Симон Вирсаладзе, предлага нова концепция. В нея на практика се появяват две двойки двойници - Белият лебед (Одета) и Черният (Одилия), „белият” принц (Зигфрид) и „черният” (Злият гений).

Постановката обаче не е допусната във Великобритания. Съветската власт не харесва последната сцена. Голяма буря в езерото връхлита лебедите. Одета загива. Злият гений побеждава и тържествува. На Григорович е наредено да преработи постановката. Бурята утихва, а главните герои се събират щастливи на финала. Самият балетмайстор го характеризира саркастично като „апотеоз във фа мажор”.

Този спектакъл присъства в репертоара на Болшой театър до април 1996 г. Играни са 236 представления, показан е в 46 държави. Григорович успява да възроди първоначалния си замисъл едва през 2001 г. Оттогава Болшой театър предлага на зрителите балета именно с тази трактовка. Това „Лебедово езеро” ще видят днес и зрителите в много страни по света.

Източник: БТА