Почина зам.-председателят на парламента Росица Янакиева
Почина зам.-председателят на парламента Росица Янакиева / снимка: БГНЕС, архив

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Перник Росица Янакиева е починала тази нощ. Това съобщиха от АБВ в Перник.

Депутатът от АБВ и бивш кмет на Перник получи тежък мозъчен кръвоизлив на 6 януари и бе приета във ВМА. Оказа се, че кръвоизливът се дължи на аневризма на мозъчен съд, за която Янакиева не подозирала. Зам.-председателят на парламента бе подложена на спешна операция.

В началото Янакиева започнала да се подобрява, но по-късно състоянието й се влошило заради основното й заболяване - тежка хипертония.

През последните дни бившият кмет на Перник бе в дълбока кома.

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършила е специалност "Химия" в СУ "Св. Климент Охридски". Започнала е работа като технолог в завод "Пектин". Била е директор на окръжния младежки дом и енергетик в цех в пернишката "Топлофикация".

Янакиева бе депутат в 40-то Народно събрание от БСП. От 1995 г. до 2005 г. тя е кмет на най-голямото пернишко кметство - "Изток". В продължение на два мандата е кмет на Перник. Била е и член на управителния съвет на Демократичния съюз на жените.