Хиляди българи със свръхвисоки сметки за ток
Хиляди българи със свръхвисоки сметки за ток / снимка: Guliver/Getty Images

Десетки хиляди българи са опарени от свръхвисоки сметки за ток. Най-много се оплакват клиентите на ЕОН във Варна и Русе, съобщава Нова телевизия. Заради натрупването на две сметки има голямо недоволство и в другите региони на страната - както при абонатите на EVN, така и сред клиентите на ЧЕЗ.

От ЕНЕРГО-ПРО обясняват, че отчетният период на двете фактури е за 52 - 53 дни. Това, което недоумяват хората обаче, е защо втората сметка, която е за по-кратък период - около двайсетина дни, е на по-висока стойност.

За да се намали социалното напрежение, от дружеството удължиха срока за плащане на втората фактура с 15 дни.

По данни на ЕНЕРГО-ПРО около 70 000 абонати до момента са получили двойни сметки.

Масовото недоволство от двойните сметки за ток нараства лавинообразно и в социалните мрежи.
За да не се повтори тази година сценарият от 2013-а, държавата тръгва на проверки. Енергийното министерство ще провери дали сметките за ток, които са получили хората за януари, са изрядни.

ОТ ДКЕВР съобщиха за Нова телевизия, че ще се включат в проверките на трите ЕРП-та и до 3-4 дни ще бъде ясно дали енергодружествата са отчели правилно и дали фактурите са правилни.

От ЧЕЗ заявиха, че са отчитали на пълен период и не са разделяли празниците на две фактури. Засега при тях няма постъпили жалби от техни абонати за неправилно отчетени сметки или за завишени фактури. Не всички абонати на ЧЕЗ все още са получили сметките си, които засягат коледните и новогодишните празници. Същото се отнася и за ЕVN.

Източник: Novanews.bg